Poštedite decu duvanskog dima

Najmlađima morate obezbediti čist vazduh

Poštedite decu duvanskog dima

Život -
Ako svesno uništavate svoje zdravlje cigaretama, mislite bar na svoje mališane. Pušenje u njihovoj blizini povezano je s brojnim zdravstvenim rizicima

Ako ste strastveni pušač i ne možete da zamislite ni dan bez cigarete, morati znati da duvanski dim nimalo neće prijati vašoj deci. Štaviše, otrovi cigarete mehanički ih parališu i povezani su s brojnim zdravstvenim rizicima po njihovo zdravlje. Astma, bronhitis, upala pluća i uha samo su neke od ozbiljnih posledica upornog pušenja u prisustvu najmlađih.Dr Nevenka Dimitrijević, specijalistkinja opšte prakse u Domu zdravlja Voždovac, kaže za Dr Kurir da deci čiji su roditelji pušači čestice toksina ili alergena lako mogu da uđu u disajne puteve i prodru čak do plućnog tkiva.- Neizvesno je kakve će biti posledice dugotrajnog delovanja duvanskog dima na disajne puteve. One se mogu ispoljiti različitim simptomima: od nadražajnog kašlja, preko hronične upale bronhija, do bronhijalne astme i hroničnog opstruktivnog bronhitisa. Deca su, po pravilu, mnogo osetljivija na dejstvo duvanskog dima, a njihov imunološki sistem mnogo je aktivniji, pa se u dečjem uzrastu češće javljaju alergijske reakcije koje su u vezi s poremećajima u disajnim putevima. Zato se deci mora obezbediti čist vazduh u sredini u kojoj borave, uz često provetravanje, što će im omogućiti pravilno disanje i zdravije odrastanje. U protivnom možemo očekivati da deca češće obolevaju od bolesti disajnih puteva, zbog čega će češće uzimati i antibiotike i razviti alergiju na mnoge supstance. Mogući su i nastanak astme, ali i razvoj hronične bolesti pluća u starijem uzrastu usled zbog stalne borbe čitavog organizma s različitim bakterijama i virusima i time izazvane iscrpljenosti imunološkog sistema. Dakle, zdrav život dece umnogome zavisi od roditelja i njihovog odgovornog ponašanja kada je pušenje u pitanju - kaže dr Dimitrijević.Stručnjaci naglašavaju da je mnogo veća koncentracija katrana, nikotina i drugih materija u dimu koji udišu pasivni pušači, među kojima su najčešće deca. Ono šta roditeljima prvo treba da bude na pameti kad zapale cigaretu u prisustvu najmlađih je to da sam duvanski dim sadrži brojne toksične materije, njih čak oko 4.000.Takođe, roditelji moraju da budu svesni da ni redovno luftiranje prostorija u kojima se puši ne može da ukloni otrovne materije iz vazduha. One se zadržavaju u nameštaju, tepisima, igračkama... Dete koje boravi u prostoriji u kojoj se puši izloženo je štetnim posledicama duvanskog dima i kada je cigareta ugašena. Zato, dragi roditelji, jedino pravo i najbolje rešenje je da prestanete da pušite. Koliko god vam to bilo teško i nezamislivo, ne smete da budete sebični. Deca su na prvom mestu.

Nevenka Dimitrijević
Nevenka Dimitrijević

Trudnice, oprez!Pasivno pušenje je opasno i za razvoj bebe u trudnoći. Materije iz dima mogu da prođu kroz posteljicu i uđu u krvotok fetusa koji se razvija. Nikotin ubrzava rad srca bebe i može da uspori razvoj pluća i disajnih puteva, a ugljen-monoksid smanjuje snabdevanje kiseonikom, što smanjuje težinu bebe na porođaju. Pušenje trudnice povezano je i s preuranjenim porođajem i pobačajem. Ono može i da oštetiti imunološki sistem bebe u razvoju, što je kasnije čini osetljivijom na bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track