ZASADI DRVO, ZASADI SVOJ KISEONIK! Stefan Drljača: Proizvodim kiseonik za sve nas
Foto: Marina Lopičić

ZASADI DRVO, ZASADI SVOJ KISEONIK! Stefan Drljača: Proizvodim kiseonik za sve nas

Zasadi Drvo -

Stefan Drljača u selu Dučalovići kod Čačka, na svom placu od 70 ari, posadio je crvene hrastove, borove, breze, lipe, sa željom da napravi šumu koja će biti od koristi svima nama

Stefan Drljača (32) posadio je šumu u selu Dučalovići kod Čačka, ispod Ovčara. Livadu koja se prodavala ispod njegove dedovine kupio je pre pet godina, a ideja je bila da tu posadi orah. Međutim, ovaj mladić se predomislio i na placu od 70 ari posadio je šumu, koja će, kako kaže, proizvoditi kiseonik za sve nas.

- U Dučalovićima sam proveo celo svoje detinjstvo, kod babe i dede. Obožavam prirodu i kad sam čuo da se prodaje plac ispod naše kuće, rekao sam da mora biti naš. Odmah sam zamislio kućicu iza koje se nalazi gusta šuma i rešio sam da je posadim. Sama ideja da čovek može da posadi nešto što će koristiti svima i što će značiti i budućim generacijama bila mi je glavni pokretač - kaže Drljača i dodaje da njegova ljubav prema prirodi i drveću traje još od detinjstva.

foto: Marina Lopičić

Ljubav od detinjstva

- Roditelji i prijatelji nisu verovali u ono što pričam. Od malih nogu sam fasciniran time kako iz semena izraste biljka, čak se sećam da sam kao mali, sa dedom, sadio pasulj i gledao kako raste. Uostalom, nikad nisam imao šumu i, eto, palo mi je na pamet da je napravim - kaže Drljača.

Prvo je posadio 150 crvenih hrastića, a onda su tu krenule da se ređaju i sadnice borova, breze, lipe i drugog drveća i biljaka.

Gaji rastinje i na terasi

- Otišao sam u rasadnik javnog preduzeća „Srbijašume“, koje sprovodi programe pošumljavanja i brine o šumskim gazdinstvima, ali i savetuju ljude o sadnji. Dok sam čitao i raspitivao se o šumama, shvatio sam da je veoma bitno da postoji biodiverzitet, da ima što više vrsta, i počeo sam da sadim borove, jele, breze, lipe... Kad god negde otputujem, donesem seme kako bih posadio drveće iz celog sveta u svojoj budućoj šumi u selu Dučalovići - kaže Stefan i dodaje da je toliko opsednut drvećem da ga ima i u svom stanu u Beogradu.

- Moja terasa je puna rastinja. Kad je vreme za sadnju, uzmem biljke s terase i krenem u moju buduću šumu da ih posadim, a uz put obavezno svratim i u neki rasadnik.

Veliki projekat AKCIJA ADRIJA MEDIJA GRUPEI DM DROGERIE MARKTA

Prepoznajući značaj šuma, „Adrija medija grupa“ i dm drogerie markt zajedno sa institucionim partnerima, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravom za šume, JP „Vojvodinašume“, JP „Srbijašume“, Privrednom komorom Srbije, Pokretom gorana Srbije i botaničkom baštom „Jevremovac“, pokrenuli su projekat pod nazivom „Zasadi drvo“. „Adrija medija grupa“ i dm, kao dve društveno odgovorne kompanije, ovom akcijom pre svega žele da podignu svest o važnosti pošumljavanja područja kojima je to potrebno, kao i o zaštiti životne sredine kako za nas, tako i za buduće generacije. Projekat „Zasadi drvo“ trajaće četiri meseca, nakon čega će otvaranjem sezone jesenjeg pošumljavanja biti pružena prilika građanima da zasade svoje drvo tokom jednodnevne radne akcije koja će se održati poslednje subote u oktobru, kad će biti zasađeno preko 50.000 sadnica širom Srbije. Krajem avgusta objavićemo spisak tačnih lokacija na teritoriji cele Srbije, a svim građanima koji žele da se priključe našoj akciji biće obezbeđene sadnice.

Pohvale za „Zasadi drvo“

STEFAN: VAŠA AKCIJA ME JE ODUŠEVILA

foto: Marina Lopičić

Zaista sam se prijatno iznenadio kad sam pročitao o vašoj akciji. Sve pohvale za to što radite i računajte na mene u oktobru da sadimo zajedno - kaže Stefan.

Kurir.rs/Dijana Glogonjac Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track