11:26

Boris Ivanović otkriva u koje vreme treba da se sadi

zasadi drvo

OD KRAJA JESENI, PA SVE DO KRAJA MARTA MESECA JE NAJBOLJE VREME ZA SADNJU: Boris Ivanović otkriva u koje vreme treba da se sadi

Zasadi Drvo -

Da bi naši unuci i praunuci uživali u senci drveća koje smo posadili neophodno je da poštujemo zakone prirode, ali i šumarske struke.

Priroda je ta koja diktira uslove sadnje jer nije dovoljno da se samo iskopa rupa i u nju posadi sadnica, za zdravu i kvalitetnu šumu potrebno je mnogo više.

Boris Ivanović master inženjer šumarstva u JP "Srbijašume", otkrio nam je koliko je sadnja važna za ekosistem i kako je efikasno sprovesti.

- Potreban je jedan sveobuhvatan pristup, ako se baziramo na pošumljvanju sadnjom sadnica. Potrebno je voditi računa o svim fazama, od odabira lokacije u šumi koja je polazno mesto gde sakupljamo taj polazni materijal odnosno seme za proizvodnju tog sadnog materijala. Odatle sve počinje, moramo voditi računa da je ta šuma kvalitetna odakle uzimamo to seme. Potom to seme preraditi i lagerovati i na vreme posejati - istakao je Boris Ivanović za Puls.

Boris Ivanović
foto: Kurir televizija

Master inženjer šumarstva otkrio je najbolje vreme za sadnju i šta je to što je veliki problem sadnje.

- Kraj jeseni, početak zime, pa sve do tamo kraja Marta meseca je najbolje vreme za sadnju. Vegetacija miruje, biljke presaditi iz rasadnika na površinu, to je sve uredu. Mada moramo voditi računa o vremenskim uslovima. Temperatura vazduha i zemljišta je veoma bitna, da li adekvatna priprema terena može da se realizuje. Sve su to pitanja koja trebaju da se postave pre sadnje - rekao je Boris.

Kurir.rs Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:55

OTVOREN PRVI ZIP LAJN U TIMOČKOJ KRAJINI: 220 metara adrenalinske avanture sa najlepšim pogledom na okolnu prirodu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track