Upotreba pesticida za 25 godina skočila za 80 odsto
Foto: Shutterstock

Podkast Zasadi drvo o organskoj proizvodnji

Upotreba pesticida za 25 godina skočila za 80 odsto

Zasadi Drvo -

Ekspert za organsku proizvodnju Ivana Simić upozorava da na godišnjem nivou ima 380 miliona slučajeva trovanja pesticidima u svetu

Organska proizvodnja ima veliki potencijal, ali nije pohvalno to što je samo 0,6 odsto poljoprivrednog zemljišta pod organskom proizvodnjom. Važno je, međutim, da mnogi mladi iz gradova odlaze u selo, gde se bave organskom proizvodnjom, o čemu je, između ostalog, govorila gošća podkasta u trećoj sezoni Zasadi drvo Ivana Simić, generalna sekretarka nacionalne asocijacije „Serbia organica“.

Globalno trovanje pesticidima

- Nažalost, to je tačno. S druge strane, lider u organskoj proizvodnji definitivno je Austrija, koja ima 26 odsto površina pod organskom proizvodnjom. Sledi Estonija sa oko 22 odsto, koja je u znatno kraćem periodu napravila bum - navodi Simićeva.

Naša sagovornica daje savete i kako da prepoznate organsku hranu.

- Kada vidite proizvod sa markicom - nacionalnim logom, možete da budete sigurni da je proizvod nastao u skladu sa načelima organske proizvodnje i da je reč o sertifikovanom proizvodu - kaže ona.

U ovom informativnom podkastu, koji možete pogledati na Jutjub kanalu Zasadi drvo, Simićeva otkriva i kako organska hrana utiče na zdravlje i zašto su pesticidi toliko opasni.

- Zabrinjavajuće je da je samo u periodu od 1990. do 2015. godine za 80 odsto u svetu porasla proizvodnja pesticida. U svetu na godišnjem nivou imamo oko 380 miliona slučajeva trovanja pesticidima. Oko četiri miliona tona se godišnje potroši pesticida na svetskom nivou. Ove cifre su obeshrabrujuće. Zato je cilj Evropske komisije da se do 2030. godine za 50% smanji upotreba pesticida, čime bi se smanjili i rizici koji su povezani sa upotrebom pesticida - ističe ona, dodajući da su upravo deca najrizičnija kategorija kada je reč o pesticidima.

Veliki podsticaji za poljoprivrednike

Simićeva podseća da su podsticaji za organsku proizvodnju znatno narasli - u poslednje dve godine ti podsticaji su uvećani za 550% u odnosu na konvencionalne proizvođače.

- Za mlade postoji i dodatna mera, za ljude do 40 godina. Konkretno, ako želite da kupite neku mašinu, vaše učešće je samo 25%, a ostatak daje država - kaže naša sagovornica.

Ukoliko želite, video-podkast možete pogledati na Jutjub kanalu Zasadi drvo, kao i na našim portalima: Kuriru, Espresu, NG, Stilu.

„Dan prekoračenja“ nas opominje

Trošimo mnogo više, treba nam sedam planeta da nas podmiri!

„Dan prekoračenja“ je dan kada smo mi kao stanovnici planete potrošili sve one resurse koje nam priroda daje, a koji su u mogućnosti da se samoobnove.

- Taj dan svake godine stiže sve ranije i ranije. Prošle godine je taj dan stigao 29. jula. Do tog datuma trošimo ono što je raspoloživo, a nakon toga živimo na kredit. Računica je da je nama potrebna čak 1,7 planeta da bismo podmirili sve naše potrebe - upozorava naša sagovornica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track