ZASADI DRVO: Škola u Čačku dobila mural zahvaljujući projektu „Zasadi drvo“
Foto: Privatna Arhiva

ODRIVA BUDUĆNOST

ZASADI DRVO: Škola u Čačku dobila mural zahvaljujući projektu „Zasadi drvo“

Zasadi Drvo -

Projekat „Zasadi drvo“ je, u saradnji s Gradom Čačkom, Naučnotehnološkim parkom i čuvenim strit art umetnicima Andrejom Žikićem (Artezom) i Vukom Ðurićem (Endom), podario novi mural Gradu Čačku sa simboličnom porukom koja glasi „Napravi promenu - zasadi drvo i pošalji poruku“. Ovo je drugi mural s porukom koji je realizovan zahvaljujući projektu „Zasadi drvo“.

Umetnici Artez i Endo su prvi put ukrstili svoje tehnike crtanja kako bi stvorili ovo zanimljivo umetničko delo na zidu osnovne škole „Vuk Karadžić“ u centru Čačka. Na njemu su radili ukupno šest dana, a rezultat je animirani mural koji svaki prolaznik može da vidi ako svojim telefonom skenira QR kod.

Umetnik Vuk Ðurić ističe da je poruka upućena deci kako bi odmalena vodili računa o životnoj sredini. - Ja sam radio apstrakciju, dok je Artez radio finalnu sliku. Mural je rađen u 18 frejmova, odnosno pozicija na zidu, što znači da smo osamnaest puta slikali pokrete kako bi mural dobio animaciju. Kada su ideja i koncept dobri i kada uradite animaciju koja igra i pleše, to dodatno skreće pažnju na ceo mural i samim tim utiče na građane. U ovom slučaju, fokus je na sadnji drveća. Veoma je značajno što je mural nacrtan na školi, kako bi deca bila svesna koliko je ekologija važna i kako bi od malih nogu počeli da vode računa o zaštiti životne sredine - zaključio je Ðurić.

zasadi drvo
foto: Privatna Arhiva

Simboliku murala pojasnio je Andrej Žikić: - Svaka prilika da crtam veliki format predstavlja jedan novi izazov. Kada projekat ima ekološku temu kao ovaj, to onda za mene ima i dodatnu vrednost. Ovaj mural je jedna gruba verzija filma na zidu - devojka koja putem papirnog aviončića šalje poruku o značaju i važnosti sadnje drveća i tako poziva svakog pojedinca da se priključi akciji pošumljavanja. Poruka koja glasi „Napravi promenu - zasadi drvo i pošalji poruku“ bila je osnovno polazište za razvijanje tematskog okvira, na osnovu koga sam dalje razvijao skicu - izjavio je Žikić.

Ovim muralom krunisana je treća i najavljena nova, četvrta sezona projekta „Zasadi drvo“, koja počinje u drugoj polovini septembra.

Akciju sadnje stabala pokrenuli su Adrija medija grupa i dm drogerie markt, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprave za šume, JP „Srbijašume“, JP „Vojvodinašume“, Pokreta gorana Srbije, Privredne komore Srbije, Botaničke bašte „Jevremovac“, Šumarskog fakulteta u Beogradu, Šumarske škole Kraljevo, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za zaštitu prirode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track