Abdićeva ćerka: Moj otac zaradio je po zakonu!

Spor u Hrvatskoj

Abdićeva ćerka: Moj otac zaradio je po zakonu!

Planeta -
Agencija za privatizaciju Federacije BiH uputila je županijskom državnom tužilaštvu u Rijeci krivičnu prijavu protiv Abdića tereteći ga da je protivzakonito prisvojio Agrokomercovu imovinu u Hrvatskoj

ZAGREB - Elvira Abdić-Jelenović izjavila je da imovina koju njen otac Fikret Abdić poseduje u Hrvatskoj, a za koju Agencija za privatizaciju Federacije BiH tvrdi da je stečena krivičnim delom, još 1997. bila predmet spora na Opštinskom sudu u Opatiji koji ju je dodelio Agrokomercu Hrvatska.

Agencija za privatizaciju Federacije BiH uputila je županijskom državnom tužilaštvu u Rijeci krivičnu prijavu protiv Abdića tereteći ga da je protivzakonito prisvojio Agrokomercovu imovinu u Hrvatskoj. Abdićeva ćerka agenciji Hina je kazala da je uprkos sličnim optužbama pravosnažnom odlukom suda iz Opatije 1997. kuća u Voloskom pripala Agrokomercu Hrvatska. "Ta kuća je, s jedne strane, stalno mesto prebivališta Fikretu Abdiću već 32 godine, a s druge oko 17 godina i vlasništvo mog oca", objasnila je ona.

Abdićeva ćerka tvrdi da "progonima i otimačini" prema njenom ocu nema kraja i da se u progon uključila i službena BiH politika."Teško je verovati da je najvećem broju BiH političara u interesu samo to da se zaustavi Fikret Abdić, da ne bi slučajno uspešno otvarao radna mesta, jer se onda svako normalan pita zašto to oni nisu učinili", tvrdi ćerka osnivača Agrokomerca.

Agencija za privatizaciju Federacije Bosne i i Hercegovine uputila je županijskom državnom tužilaštvu u Rijeci krivičnu prijavu protiv Fikreta Abdića tereteći ga da je protivzakonito prisvojio "Agrokomercovu" imovinu u Hrvatskoj.

Reč je o privatizovanju stana i dela kuće u Rijeci i Voloskom kod Opatije površine 850 kvadratnih metara."Želimo da dokažemo da je nekretnine u Hrvatskoj Abdić stekao krivičnim delom, za šta imamo neoborive dokaze", izjavio je direktor Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić, preneo je Dnevni avaz. U prijavi koja je iz Sarajeva u Rijeku poslata u utorak navodi se da je Abdić kao direktor riječke firme TD Agrokomerc zloupotrebio položaj i ovlašćenja u cilju protivpravnog sticanja imovinske koristi pa je zatraženo da se protiv njega pokrene krivični postupak i podigne optužnica.

Prijava se zasniva na konstataciji da je Abdić u martu 1997. godine predočio lažnu dokumentaciju da je TD Agrokomerc pravni naslednik "Agrokomerca" iz Velike Kladuše, na osnovu čega je preveo vlasništvo stana i kuće na TD Agrokomerc, odnosno na sebe. Mediji u BiH pisali su u avgustu da je nekadašnji čelnik velikokladuskog "Agrokomerca" Fikret Abdić, koji je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za ratne zločine, uspeo da se dokopa oko tri miliona evra sa računa "Agrokomerca" u jednoj banci u Beču.

Fikret Abdić je pre rata bio direktor "Agrokomerca", a firma je tokom ratnih sukoba gotovo u celini opljačkana. Abdić je nakon propasti njegove paradržavne tvorevine u zapadnoj Bosni pobegao u Hrvatsku gde mu je potom suđeno zbog ratnih zločina. Proglašen je krivim i osuđen na petnaest godina zatvora, a u martu 2012. godine pušten je na slobodu nakon što je izdržao dve trećine kazne. U riječkom Županijskom državnom tužilaštvu nije se moglo ništa saznati o "sarajevskoj prijavi", piše Hina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track