PALATA HOFBURG: Beč spreman za samit o Zapadnom Balkanu
Foto: Profimedia

Berlinski proces

PALATA HOFBURG: Beč spreman za samit o Zapadnom Balkanu

Austrija -
Ovaj samit jača Beč kao mesto dijaloga i uz to je jasan signal da je Zapadni Balkan naš prioritet, kaže ministar Sebastijan Kurc

BANJALUKA - Beč je spreman za samit o Zapadnom Balkanu koji će krajem avgusta biti održan u okviru Berlinskog procesa, a austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) izjavio je tim povodom da je Zapadni Balkan prioritet za njegovu zemlju.

U nastavku procesa, koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel, Austrija je odlučila da organizuje skup posvećen civilnom društvu regiona, dan uoči okupljanja šefova vlada, ministara inostranih poslova i privrede Zapadnog Balkana.

Ministri privrede zapadnog Balkana i Austrije održaće 27. avgusta radni doručak, a posle toga sastanak sa kojeg će zaključke izneti šefovima vlada na samitu. I šefovi diplomatija će imati odvojeni sastanak i potom pridružiti samitu.

Kurc je zadovoljan što će samit o Zapadnom Balkanu biti održan u bečkoj palati Hofburg.

"Ovaj samit jača Beč kao mesto dijaloga i uz to je jasan signal da je Zapadni Balkan naš prioritet. Zapadni Balkan je region u neposrednom susedstvu Austrije, koja je najvažniji investitor u pojedinim zemljama regiona, pa su zbog toga stabilnost i privredni rast na tom području u interesu Beča", zaključio je Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja