AUSTRIJSKI ŠEF DIPLOMATIJE Kurc: Zidovi na granicama funkcionišu!
Foto: Rojters

OSVESTILI SE

AUSTRIJSKI ŠEF DIPLOMATIJE Kurc: Zidovi na granicama funkcionišu!

Austrija -
Sebastijan Kurc ministar spoljnih poslova Austrije je uveren da je moguće stvoriti sisteme koji bi omogućili regulisani prelazak granice

BEČ - Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc ističe da EU mora samostalno da se brine o svojim spoljnim granicama, a ne da zavisi od nekog drugog, te dodao da su zidovi delotvorni. On je, u današnjem intervjuu austrijskom radiju „Oe1“, negirao tvrdnju da zidovi, poput onog na mađarsko-srpskoj granici, ne deluju.

"„Ako bi bila tačna teorija da ne funkcionišu zidovi, da je nemoguće bilo gde na svetu obezbediti granice, onda se pitam kako negde drugde na svetu to funkcioniše. Pitam se i zašto granica između Turske i Bugarske funkcioniše, gde je pre više godina postavljena ograda. Takođe i Španija je uspela da obustavi talas izbeglica ogradom“", naglasio je Kurc.

„"Izjava da zidovi ne deluju je potpuno pogrešna“", podvukao je on.

Šef austrijske diplomatije zatražio je bolju zaštitu granica EU, dodajući da se ne sme postati zavistan od Turske. Prema njegovim rečima, moguće je delotvorno obezbeđivati granice i regulisati prelazak međa. Kurc je uveren da je moguće stvoriti sisteme koji bi omogućili regulisani prelazak granice.

Što se Sirije tiče, Kurc je oštro osudio intervenciju Rusije, rekavši da ruske snage ne bombarduju samo teroriste Islamske države, već i opoziciju, i pobunjenike, što jača samo režim Bašara al Asada, i stvara opasnost da bi u toj zemlji moglo doći do sukoba velikih sila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track