"MI, HRVATI SMO..." Influenser reagovao pošto je Hrvatska dala samo 3 POENA Srbiji na Evroviziji: Oni nama 12, a mi njima OVAKO
Foto: Printscreen/RTS

pesma evrovizije 2024

"MI, HRVATI SMO..." Influenser reagovao pošto je Hrvatska dala samo 3 POENA Srbiji na Evroviziji: Oni nama 12, a mi njima OVAKO

Pop kultura -

Hrvatska je juče osvojila drugo mesto u finalu "Evrovizije 2024", a iz Srbije su dobili najviše poena, 12, i od žirija i od publike.

Pobedu je odnela Švajcarska, dok se jedaninfluenser iz Hrvatske oglasio povodom glasanja publike iz susedne nam zemlje.

Vanja Fotović je putem TikToka poručio:

- Mi, Hrvati, smo neviđene pi**e, koje su Srbima dale tri boda, tri boda! A nama su Srbi dali 12 bodova! 12 bodova su nam dali! Mi smo pi**e neviđene! To ću vam ja reći, pa kom pravo, pravo, kom krivo, krivo!

Bejbi Lazanja, Konstakta, Evrovizija, Evrovizija 2024
foto: Printscreen/RTS

Bodovi publike iz Srbije su bili sledeći:

Jermenija - 1 poen

Slovenija - 2 poena

Izrael - 3 poena

Italija - 4 poena

Švedska - 5 poena

Švajcarska - 6 poena

Irska - 7 poena

Grčka - 8 poena

Francuska - 10 poena

Hrvatska - 12 poena

Konačni poredak

Švajcarska je na kraju došla do prvog mesta u finalu, druga je bila Hrvatska, a treća Ukrajina.

Švajcarska je pobednica ovogodišnje Pesme Evrovizije, koje je održano u švedskom gradu Malmeu.

Mladić po imenu Nemo, sa pesmom Kod (The Code), obučen u bele hulahopke i roze suknju, osvojio je većinu članova stručnih žirija iz ukupno 37 država. Njegovo pravo ime je Nemo Metler (Mettler), ima 24 godine i pre ovog nastupa navodno je bio poznat kao reper.

Iako je najviše glasova publike osvojio hrvatski predstavnik Bejbi Lazanja (Baby Lasagna), Švajcarac je, zahvaljujući ubedljivom vođstvu po glasovima žirija, zadržao prvo mesto i dobio Zlatni mikrofon.

Predstavnica Srbije Teja Dora sa pesmom Redonda bila je na 18. mestu po glasovima žirija, ali je napredovala za jedno mesto zahvaljujući glasovima publike i činjenici da Velika Britanija nije dobila nijedan jedini glas publike, što do sada nikada u ovom takmičenju nije zabeleženo.

Samo muzičko-scensko takmičenje ostalo je u senci brojnih skandala: od učešća Izraela uprkos politizovanoj pesmi, preko propalestinskih demonstracija i policijske intervencije protiv njenih učesnika, do eliminacije holandskog predstavnika, zbog čega je finalno veče imalo 25 učesnika, umesto predviđenih 26, a holandski šef žirija odbio da javno saopšti kome su dodelili glasove...

U pauzi između predstavljanja učesnika finala i glasanja, učinilo se da će se na sceni pojaviti članovi grupe ABBA, koja je pobedila pre tačno 50 godina na ovom takmičenju, sa pesmom Vaterlo (Waterloo), ali se to ipak nije dogodilo. Legendarnu pesmu najavili su hologrami članova švedskog sastava, a u njenom izvođenju su pomoć pružili i neki od prethodnih pobednika Evrovizije, uključujući i neizbežnog/neizbežnu Končitu Vurst (Conchita Wurst), javlja Beta.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track