IZBEGLIČKA KRIZA: Beč za nove i bolje propise, Ljubljana poštuje Šengen!

FAJMAN U SLOVENIJI

IZBEGLIČKA KRIZA: Beč za nove i bolje propise, Ljubljana poštuje Šengen!

Austrija -
Treba da se bavimo s tim problemom tamo gde počinju naše (EU) spoljne granice", rekao je austrijski kancelar, Verner Fajman

LJUBLJANA) - Austrijski kancelar Verner Fajman založio se danas za "nove i bolje propise" o migracijama i za održavanje samita Evropske unije o tom pitanju, javio je Rojters iz Ljubljane, gde se Fajman sastao sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom.

Navodeći da su se hiljade migranata slile u Hrvatsku u potrazi za novim maršrutama ka Zapadnoj Evropi, britanska agencija prenela je izjavu Cerara da će se Slovenija držati propisa evropske Zone Šengena "bez granica". Cerarova vlada je saopštila da će primati zahteve za azil ali da neće praviti "koridor" za izbeglice jednostavnim propuštanjem iz Slovenije u Austriju.

"Treba da se bavimo s tim problemom tamo gde počinju naše (EU) spoljne granice", rekao je Fajman. Priliv izbeglica u Hrvatsku stavlja Sloveniju kao sledeću na redu na maršruti ka Austriji i najpoželjnijoj destinaciji većine izbeglica - Nemačkoj, navodi Rojters. Slovenačka agencija STA javila je da je Slovenija odlučila da od ponoći privremeno obnovi kontrolu na granici sa Mađarskom, nakon što su slične mere preduzele Austrija i Nemačka.

Cerar je rekao da će policijski kontrolni punktovi trajati dok ne bude pronađeno rešenje na nivou EU. To je prvi put da Slovenija suspenduje režim Šengena o putovanju bez pasoške kontrole od kako je pristupila "šengenskoj zoni" 2007. godine. Od sinoć u 19 sati i Austrija je uvela selektivne pogranične kontrole na tri glavna granična prelaza sa Slovenijom - Šentilju, Karavankama i Ljubelju, što je naišlo na kritike slovenačkih prevoznika koji procenjuju da će imati štetu od pet do sedam hiljada evra po vozilu mesečno, navodi STA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track