OSLOBOĐENI TAOCI TVRDE: Dalibor Savičić (39) je živ!
Foto: Facebook

Kidnapovali ih plemenski ratnici

OSLOBOĐENI TAOCI TVRDE: Dalibor Savičić (39) je živ!

Austrija -
Državljana Bangladeša (40 i 38) koji su juče oslobođeni posle otmice u Libiji 6. marta izjavili su na saslušanju da su otmičari najverovatnije ratnici jednog lokalnog plemena, a ne teroristi ISIL

BEČ - Ekstremisti Islamske države (ISIL) ne stoje iza talačke krize koja je započela 6. marta otmicom osam stranih državljana sa naftnog polja Gani kod Libijskog grada Sirta, među kojima se nalazi Dalibor Savičić (39), Austrijanca srpskog porekla koji živi u Lincu, piše danas austrijski dnevni list Hojte.

Naime dvojica oslobođenih taoca inače državljana Bangladeša (40 i 38) izjavili su na saslušanju da su otmičari najverovatnije ratnici jednog lokalnog plemena, a ne teroristi ISIL-a kao što se do sad mislilo. Prema pisanju Hojtea, otmičari, odnosno plemenski borci su najverovatnije ostali bez novca, te su se zbog toga odlučili na za otmicu taoca.

Oni su rekli i da su ih posle otmice podeljeni u dve grupe i odveli sa naftog polja i da je sa njima zajedno u zarobljeništvu bio i Dalibor Savičić koji je živ i prema njihovom svedočenju oseća se dobro.

Sami detalji oslobađanja ove dvojice taoca još uvek nisu poznati, a Ministarstvo spoljnih poslova Bangladeša nije saopštilo da li je za dvojicu svojih državljana otmičarima isplatilo otkupninu. Hojte takođe piše da se osim Savčića u zarobljeništvu još nalaze i četvorica Filipinaca, kao i jedan Čeh, te da za sada nema nikakvih oficijelnih informacija o tome da su otmičari za njihovo oslobađanje zatražili otkupninu.

Podsetimo, Savičić je otet 6. marta nakon što su otmičari kod grada Sirta napali naftno polje Gani i ubili osmoricu čuvara, a kidnapovali osam radnika. Asutrijski mediji su ranije objavili da otmičari za Savčića traže otkup u visini od 500.000 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track