POSLEDNJA ŽELJA: Austrijanci neće da pišu testament!

Nemaju napismeno

POSLEDNJA ŽELJA: Austrijanci neće da pišu testament!

Austrija -
Rođenje dece je na četvrtom mestu, a kod 38 procenata je želja roditelja da se izbegne svađa između naslednika

BEČ - Gotovo 85 procenata Austrijanaca nema testament, što je prema mišljenju komore notara cifra koja nikada nije bila tako velika.

Naime, 2011. godine tek 23 procenata nije sastavilo svoju poslednju želju, a jedna aktuelna onlajn anketa je pokazala da je 44 procenata u najmanju ruku jednom pomislilo na to da treba da sastavi testament.

Štednu knjižicu kao sigurnost za buduće dane je navelo 58 procenata, zatim životno osiguranje 49 i privatnu penziju 37 procenat.

Na četvrtom mestu se našlo investiranje u akcije i fondove sa 16 procenta, dok je devet procenata navelo da raspolaže velikom sumom gotovine. Oko 14 procenata nije pribeglo nikakvoj štednji ili "stavljanju sa strane belih para za crne dane".

Pokazalo se i da što su ispitanici stariji to više njih ima testament. Tako je više od 34 procenata starijih od 60 godina već sastavilo svoju poslednju želju.

Kod onih između 20 do 29 godina to je slučaj tek sa sedam procenata, dok u starosnoj grupi između 20 do 49 godina, testament nije nikakva tema. Gotovo 13 procenata smatra da nema nikakvog razloga za testament i ima poverenja u zakonsko uređenje.

Povod za sastavljanje testamenta je za polovinu obično bolest ili dostizanje odredne starosti. Sticanje kuće, stana ili placa je za 25 procenata povod za sastavljanje testamenta. Rođenje dece je na četvrtom mestu, a kod 38 procenata je želja roditelja da se izbegne svađa između naslednika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track