OGLASILO SE VDT CRNE GORE: "Uvažen Katnićev zahtev da prisustvuje dokaznim radnjama, VREĐAO PRVOG ADVOKATA, pa mu dodeljen novi"
Foto: Printscreen/ Youtube

OGLASILO SE VDT CRNE GORE: "Uvažen Katnićev zahtev da prisustvuje dokaznim radnjama, VREĐAO PRVOG ADVOKATA, pa mu dodeljen novi"

Crna Gora -

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) saopštilo je da je uhapšeni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić podneo zahtev da prisustvuje svim dokaznim radnjama.

VDT se oglasilo, povodom, kako su naveli "kontinuiranih medijskih tekstova o navodnom kršenju zakonom garantovanih prava okrivljenom M.K. i neosnovanih tvrdnji da u Specijalnom državnom tužilaštvu 'pokušavaju da osujete učešće osumnjičenog M. K. u postupku i saslušavanje svedoka u istrazi koja se vodi protiv njega'.

U tekstovima, na koje reaguje VDT piše i da su na zahtev specijalnog tužioca, uz odobrenje sudije za istragu, protekle sedmice angažovana dva veštaka psihijatra da procene da li je okrivljeni u stanju da prati istragu i učestvuje u saslušavanju svedoka, a nakon što su obojica konstatovala da je okrivljeni "nepomućene percepcije i sposoban za rasuđivanje", od Višeg suda zatraženo je da se angažuje i treći veštak koji će proveriti njegovo psihofizičko stanje.

Milivoje Katnić
foto: YouTube prtscr / PR Centar

"Dana 22. aprila ove godine okrivljeni M. K. podneo zahtev da prisustvuje svim dokaznim radnjama i da mu je od tog trenutka omogućeno da, pored postavljenog branioca, i lično prisustvuje saslušanjima svih svedoka, postavlja pitanja svedocima i iznosi primedbe na njihove iskaze. Tako je okrivljeni prisustvovao saslušanjima četiri svedoka, obavljenim 25. i 30.aprila, nakon čega je, po svom pisanom zahtevu podnetom preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, 3. maja ponovo saslušan i on sam, kada je dopunio odbranu koju je ranije izneo, dok mu je danas omogućeno i da prisustvuje dokaznoj radnji veštačenja", saopšteno je iz VDT-a.

Dodaju da je branilac po službenoj dužnosti Katniću određen kada je doneto rešenje o njegovom zadržavanju.

"Branioca po službenoj dužnosti je, na osnovu člana 69 stav 8 i 9 Zakonika o krivičnom postupku, okrivljenom postavio glavni specijalni tuzilac, po redosledu sa spiska Advokatske komore Crne Gore. Postavljeni branilac je na lični zahtev razrešen, 2. maja ove godine, u cilju zaštite njegove ličnosti od daljeg vređanja i omalovažavanja od okrivljenog, koje je kulminiralo 30. aprila, kada je ispred prostorije i u prostoriji za saslušanje, u prisustvu specijalnih tužilaca i branilaca okrivljenih, okrivljeni M. K. vređao svog branioca. Odmah nakon donošenja rešenja o razrešenju postavljenog branioca, okrivljenom je postavljen drugi branilac po službenoj dužnosti, po redosledu sa spiska Advokatske komore Crne Gore", saopšteno je.

Iz VDT-a je saopšteno da Specijalno državno tužilaštvo još nije donelo naredbu o psihijatrijskom veštačenju okrivljenog, niti je po zahtevu Specijalnog državnog tužilaštva okrivljeni pregledan od strane doktora medicine.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track