AKCIJA REZAČ: Počela saslušanja svedoka
Foto: Printscreen MUP

Najveća akcija MUP u borbi protiv korupcije

AKCIJA REZAČ: Počela saslušanja svedoka

Crna Hronika -
BEOGRAD - Tužilačke istrage u slučajevima velike antikoruptivne policijske akcije "Rezač", koja je sprovedena 26. decembra kada je uhapšeno 80 osumnjičenih, već su u toku, a prva saslušanja svedoka obavljena su prošle sedmice.

U beogradskom Višem tužilaštvu koje je nadležno za pet različitih slučajeva i tridesetak osumnjičenih prva saslušanja svedoka u postupku protiv bivšeg predsednika Opštine Mladenovac Dejana Čokića, kao i za još troje odgovornih iz te opštine obavljena su prošle sedmice, rečeno je u tom tužilaštvu.

U slučaju protiv bivšeg gradskog sekretara za urbanizam i građevinske poslove Nenada Komatine i bivše direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Zorane Marković, kao i još osam osumnjičenih, saslušanja prvih svedoka počeće sledeće sedmice, naveli su u tom tužilaštvu. U ostalim slučajevima, tužilaštvo čeka da se vrate predmeti iz suda koji odlučuje o žalbama izjavljenim na pritvor koji je određen osumnjičenima.

Istrage će biti sprovedene i u tužilaštvu za organizovani kriminal protiv više 35 osumnjičenih, od koji je većina u pritvoru, kao i u drugim nadležnim višim tužilaštvima. Većini osumnjičenih od njih oko 80 uhapšenih u "Rezaču" u više gradova u Srbiji, 28. decembra rano ujutru određen je pritvor do 30 dana mahom zbog opasnosti da će uticati na svedoke u toku istrage, a pojedinim osumnjičenim su izrečene mere bezbednosti kao što su zabrana sastajanja i komuniciranja sa svedocima.

U narednom periodu kako budu tekle istrage, sud će po potrebi osumnjičenima pritvor dalje produžavati ili ga ukidanuti, bez ili uz neke mere bezbednosti. Za sada su među više desetina osumnjičenih protiv kojih će istragu sprovesti tužilaštva u Beogradu i drugim gradovima, u pritvoru bivši ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević, bivši pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dobrivoje Sudžum, takođe Komatina i Markovićeva, Čokić, kao i Željko Žunić i Bojan Drobnjak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track