DAČIĆ PRIZNAJE DA JE SLUČAJ TEŽAK: Činimo sve sto možemo da oslobodimo Babića
Foto: Marina Lopičić

Istraga o radu kompanije "Argus"

DAČIĆ PRIZNAJE DA JE SLUČAJ TEŽAK: Činimo sve sto možemo da oslobodimo Babića

Crna Hronika -
Imajući u vidu da postoje dve vlade sa kojima se održavaju različite veze, to strašno komplikuje slučaj oslobađanja Srđana Babića, jer se on nalazi u zatvoru na strani koju ne kontroliše zvanična libijska vlada, rekao je Dačić

BEOGRAD - Prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da ministarstvo spoljnih poslova i amabasada Srbije u Tripoliju čine sve što mogu kako bi se oslobodio Srđan Babić, ali slučaj otežava to što se on nalazi u zatvoru u delu Libije koji ne kontroliše zvanična vlada.

"Imajući u vidu da postoje dve vlade sa kojima se održavaju različite veze, to strašno komplikuje slučaj oslobađanja Srđana Babića, jer se on nalazi u zatvoru na strani koju ne kontroliše zvanična libijska vlada", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Kako je naglasio, ambasada Srbije u Tripoliju održava intenzivne kontakte sa predstavnicima nadležnih libijskih institucija, koji bi mogli da pomognu u oslobađanju Babića.

"U stalnom smo kontaktu i sa diplomatskim predstavnicima Austrije i Mađarske, koji ispred Evropske unije posreduju u oslobađanju uhapšenih radnika kompanije Argus", rekao je ministar.

On je podsetio da su vlasti u Tripoliju uhapsile Babića u okviru istrage o radu kompanije "Argus", koja se bavi obezbeđenjem stranih diplomatskih misija i privrednih predstavništava.

"Činimo šve što možemo", istakao je Dačić naglasivši da puštanje na slobodu Babića otežava to što se zvanična vlada, koju Srbija priznaje, ne nalazi više u Tripoliju, gde je sedište diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Dačić je apelovao i na građane Srbije da napuste Libiju i suzdrže se od odlaska u zemlju u kojoj je vlast podeljena, a sukobi su se intenzivirali.

Babić, bivši telohranitelj Zorana Đinđića je radio u Tripoliju kao ekspert te francuske kompanije koja se bavi poslovima fizičkog obezbeđivanja diplomatskih i privrednih misija u Libiji.

Javnosti je poznat i kao čovek koji na jedinom snimku posle atentata na premijera zaustavlja automobile u Nemanjinoj ulici kako bi smrtno stradali premijer brzo bio prevezen u Urgentni centar.

Zoran Đinđić, Foto: Profimedia
Zoran Đinđić, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track