Početak suđenja za ubistvo Ćuruvije u julu
Foto: Fonet Andrija Ilic

Nastavak ročišta 24. aprila

Početak suđenja za ubistvo Ćuruvije u julu

Crna Hronika -
Advokat je novinarima ispred Specijalnog suda naveo da su zastupnici porodice Ćuruvija tražili i saslušanje supruge bivšeg jugoslovenskog predsednika Mirjane Marković i naveo da je odbrana na ročištu iznela iste podatke kao i u istrazi, koji nisu "ništa novo i ništa značajno"

BEOGRAD - Nastavak pripremnog ročišta u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije zakazan je za 24. april, a suđenje će najverovatnije početi u julu, kazao je danas Rajko Danilović, pravni zastupnik porodice Ćuruvija. Advokat je novinarima ispred Specijalnog suda naveo da su zastupnici porodice Ćuruvija tražili i saslušanje supruge bivšeg jugoslovenskog predsednika Mirjane Marković i naveo da je odbrana na ročištu iznela iste podatke kao i u istrazi, koji nisu "ništa novo i ništa značajno".

Advokat odbrane Zora Dobričanin Nikodinović kazala je novinarima da je pripremno ročište završeno u tom smislu da su i tužilac i odbrana izneli predloge za izvođenje dokaza. Ona je kazala da se sada čeka da se tužilac izjasni sa kojim dokazima se slaže i da se sudsko veće izjasni šta prihvata za glavni pretres.

Zora Dobričanin Nikodinović je dodala da očekuje da sve što je odbrana iznela kao dokaze bude prihvaćeno, jer su "svi predlozi osnovani". U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno pripremno ročište u postupku za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, za koje su optužena četiri bivša pripadnika Državne bezbednosti.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak. Ratko Romić i Milan Radonjić uhapšeni su 13. januara prošle godine i od tada su u pritvoru, dok je Radomir Marković na izdržavanju kazne, a Miroslav Kurak je u bekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu suprugu Branku Prpu koja je u tom trenutku bila s njim. Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen iz "niskih pobuda", zbog svog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, a radi očuvanja postojeće vlasti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track