"NOVAC ĆE ODGURNUTI RAT" Premijer OVE evropske zemlje poručio: "Evropa mora biti spremna, MORAMO da branimo svoje nebo"
Foto: Profimedia

"NOVAC ĆE ODGURNUTI RAT" Premijer OVE evropske zemlje poručio: "Evropa mora biti spremna, MORAMO da branimo svoje nebo"

Planeta -

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekao da bi Evropa morala da poveća svoje odbrambene sposobnosti kako bi izbegla sukobe i bila sigurnija te je ponovo pozvao na razvoj zajedničkog evropskog sistema protivvazdušne odbrane.

Poljska je prošle godine na odbranu izdvojila skoro četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) u cilju jačanja vlastitih vojnih kapaciteta.

"Evropa mora biti spremna"

Tusk je na Evropskom ekonomskom kongresu u Katovicama, na jugu Poljske, pozvao zemlje EU-a da povećaju izdvajanje za odbranu za najmanje 100 milijardi evra.

"Evropa mora biti spremna u narednih desetak meseci i narednih pet godina na situaciju u kojoj se ni jedna sila neće usuditi da na nju digne ruku", rekao je Tusk.

"Moramo braniti svoje nebo"

"Velika količina novca (za evropsku bezbednost) će odgurnuti rat od evropskih granica na duže vreme, možda i trajno", smatra Tusk, ponavljajući potrebu za zajedničkim sistemom protivazdušne odbrane. "Moramo braniti svoje nebo", poručio je Tusk.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, takođe prisutna na kongresu, složila se da Evropa mora više da izdvaja za odbranu i obećala je da će, ukoliko ostane na čelu Komisije, predložiti nove projekte na području odbrane.

Ona je ranije predložila imenovanje stalnog evropskog poverenika za odbranu.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:33

TREĆI SVETSKI RAT MOŽE DA IZBIJE SVAKOG ČASA, LJUDI MASOVNO KUPUJU OVO! Ekskluzivno iz Kalifornije za Kurir: Moguće je spasiti se

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track