PODNELI PRIJAVE: NVO traži krivičnu odgovornost Vulina zbog konkursa
Foto: Nemanja Pancic

Sredstva za unapređenje usluga socijalne zaštite

PODNELI PRIJAVE: NVO traži krivičnu odgovornost Vulina zbog konkursa

Crna Hronika -
Prema njihovim rečima, ministar je nezakonito i neovlašćeno odlučio da novac za usluge socijalne zaštite usmeri u Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti, što je podržala Vlada

BEOGRAD - Nekoliko udruženja građana, predvođena Građanskim inicijativama i Komitetom pravnika za ljudska prava Jukom, podnelo je danas krivične prijave protiv NN lica nadležnom javnom tužilaštvu zbog zloupotreba koje su se dogodile prilikom Konkursa o dodeli sredstava za unapređenje usluga socijalne zaštite.

Takođe, udruženja su Vladi predala zahtev za preispitivanjem političke odgovornosti ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandra Vulina, u čijoj je nadležnosti sporni konkurs. Krivične prijave su, kako je Tanjugu rekao Danilo Ćurčić iz Jukoma, podnete protiv NN lica zaposlenih u Ministarstvu za rad, ali i protiv NN osoba koje su učestvovale u konkursu.

On je dodao da je Jukom do sada prikupio dovoljno dokaza koji ukazuju da su izvršena krivična dela zloupotrebe službenog položaja, ali i nesavesnog rada i prevare u službi. Prema njegovim rečima, problematično je, između ostalog što 24 organizacije imaju identične opise nadležnosti.

"Takođe, od kako je u javnosti pokrenuta priča u vezi sa Konkursom, jedno od udruženja koje je učestvovalo na njemu, uklonilo je sa sajta ime osobe za kontakt, koja je inače zaposlena u Ministarstvu", tvrdi Ćurčić. Kako se u saopštenju tih udruženja građana navodi, među zahtevima se nalazi i apel za ponavljanjem konkursa koji je raspisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i za objavljivanjem imena članova komisije koji su učestvovali u ocenjivanju predloga projekata.

"Nakon što je javnost ukazala na neregularnost konkursa, i na pokušaj pronevere novca poreskih obveznika, ministar Vulin napao je civilni sektor i pretio inspekcijama i proverama poslovanja u prethodnih 10 godina", stoji u saopštenju. Kako tvrde, Vulin je nezakonito i neovlašćeno odlučio da novac za usluge socijalne zaštite usmeri u Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti, što je podržala Vlada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja