Muzičkog likvidirala Služba bezbednosti Ukrajine, Desni sektor traži smene!
Foto: Printscreen

Zapanjujući obrt

Muzičkog likvidirala Služba bezbednosti Ukrajine, Desni sektor traži smene!

Planeta -
Vođu ultradesničarske organizacije ubili su bezbednjaci sa dva hica u srce, saznaje RIA Novosti; Dmitrij Jaroš traži ostavku ministra policije

KIJEV - Dmitrij Jaroš, vođa ukrajinske nacionalističke partije "Desni sektor", zahteva smenu ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova i hapšenje policajaca umešanih u "ubistvo" njegovog saradnika, zloglasnog ekstremiste Aleksandra Muzičkog.

Muzički, poznatiji kao Saško Bili, ubijen je u Rivni na zapadu Ukrajine, a likvidirala ga je ukrajinska Služba bezbednosti, saznaje RIA Novosti od izvora u toj službi.

http://www.youtube.com/watch?v=ut3vw5jE2Bc

Naređenje je glasilo "maknite ga s lica zemlje", a izdao ga je lično šef te službe Valentin Nalivajčenko, koji je i rukovodio operacijom, kaže taj izvor. "Cilj operacije nije bio da se Muzičko skloni, nego da se neutralizuje, da se makne s lica zemlje", navodi taj izvor.

Razlog je bilo to što je nova ukrajiniska vlast zaključila da je Muzičko kompromituje i da suviše samostalno tumači i sprovodi zaključke rukovodstva "Desnog sektora".Muzičko je bio na zadatku po nalogu jednog ukirajinskog oligarha, veoma bliskog krugovima bezbednosti.

Muzičko je ubijen hicem u srce, a njegova odeća je pokidana, javlja Unian. "Dok je vozio automobil, put mu je preseko dvoje kola. Napadači su ga zatim izvukli napolje i bacili na vozilo. Vezali su mu ruke iza leđa, a zatim ga tukli, nakon čega mu je dva puta pucano u srce", izjavio je Aleksandr Dinij, predstavnik Vrhovne Rade.

"Aleksandar Muzičko je teško ranjen u sukobu sa policijom koja je nameravala da ga uhapsi", izjavio je prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, Volodimir Jevdokimov. Muzičko, koji se koristio i imenom Saško Bili, se našao pod lupom Ruskih vlasti nakon serije incidenata u Ukrajini. On se sukobio sa lokalnim državnim tužiocem, pretio vlastima noseći "kalašnjikov" u rukama i dajući otvorene antisemitske izjave. Policija je pokrenula istragu o ovom ubistvu.

Protiv Muzičkova je bio pokrenut krivični postupak, pošto su ruski istražitelji utvrdili da je ubio više od 20 ruskih vojnika. Glavno odeljenje Ruskog istražnog komiteta u Federalnom distriktu Severnog Kavkaza je otvorilo krivični postupak protiv njega zbog formiranja naoružane grupe radi napada na ruske državljane i predvodjenja bandom, rekao je portparol Ruskog istražnog komiteta Vladimir Markin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track