GERB osvojio najviše glasova na izborima u Bugarskoj
Foto: Beta

Parlamentarni izbori

GERB osvojio najviše glasova na izborima u Bugarskoj

Planeta -
Nijedna parlamentarna partija nije pokazala spremnost da napravi koaliciju s partijom GERB, na čijem je čelu bivši bugarski premijer Bojko Borisov

SOFIJA - Vladajuća partija GERB u Bugarskoj osvojila je najviše glasova na prevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedelju, saopštila je bugarska izborna komisija.

Prema 69 odsto izbrojanih glasova, za GERB je glasalo 31,38 odsto birača, dok je Socijalistička partija osvojila 27,34 odsto glasova. GERB, međutim, neće imati većinu u parlamentu, u kojem ima ukupno 240 poslaničkih mesta, a sve ukazuje da formiranje vlade neće biti jednostavno.

Nijedna parlamentarna partija nije pokazala spremnost da napravi koaliciju s partijom GERB, na čijem je čelu bivši bugarski premijer Bojko Borisov.

Ako GERB ne uspe da formira vladu, to će učiniti socijalisti, koji su u nedelju saopštili da će formirati vladu eksperata na čelu sa ekonomistom i bivšim ministrom finansija Plamenom Orešarskim.

Stručnjaci strahuju da bi u Bugarskoj, inače najsiromašnijoj zemlji EU, mogle da se obnove tenzije iz februara, kada je posle masovnih protesta pala vlada Bojka Borisova.

U Bugarskoj pravo glasa ima 6,9 miliona građana, a u nedelju je na izborima učestvovalo 36 stranaka.Tokom predizborne kampanje često su se čule optužbe za izbornu prevaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track