JUBILEJ: HK BASK obeležava 60 godina postojanja

Šest decenija hokeja na travi u Beogradu

JUBILEJ: HK BASK obeležava 60 godina postojanja

Ostali sportovi -
Danas kada se prisećamo proteklih vremena ne možemo, da se ne setimo predsednika kluba: Živoinović Blagoja, Stekić Živojina, Jeftić Miodraga-Gileta (dva puta predsednik), Kilibarda Save, Tomaševića, Vujović Dragana, Mijatović Tome, Toplica Ljubomira, Potkonjaka Miodraga-Mije

BEOGRAD - Postoji 60 godina, daleke 1953. godine formiran je HK „BASK“, a osoba koja je imala veliki uticaj pri osnivanju kluba bio je Nikola Simić. Sin predratnog bankara, koji je pre rata igrao hokej u Francuskoj, bio je i prvi trener HK „BASK“. Pored Simića značajnu ulogu je imao i Mladenović Zdravko sportski radnik HK „Čukarički“.

Okosnicu Ekipe BASK-a te 1953. godine činili su igrači:

Nikola Simić-trener-igrač, Zdravko Mladenović, Života Milutinović-trener-igrač, Sreten Stanojević, Miodrag Peković, Miodrag Milivojević, Eugen Tiga, Vlada Aubrel, Eduard Truk, Miloš Živković i drugi.

Prve utakmice su se igrale na terenu sa šljakom a kasnije na travi.

1955.godine u Beogradu domaćin HK „BASK“ na Carevoj Ćupriji je ugostio HK“ SARBRIKEN 01“ i HK „VORNS“, ove utakmice u to vreme je gledalo dosta omladine, od kojih je dosta njih počelo da trenira i igra ovaj stari olimpijski sport.

HK „BASK“ pored muške ekipe ima i žensku ekipu. Muška ekipa je postizala značajne rezultate u domaćem šampionatu (Jugoslavije) kao i u inostranstvu. Od 1957-1972 godine bili su vicešampioni države 7 puta i 3 puta treći, a 1966 godine osvojili su Kup SFRJ u nezaboravnoj utakmici protiv HK „Jedinstvo“ iz Zagreba na igralištu BASK-a na Carevoj Ćupriji.

1957. godine BASK putuje za Nemačku u grad Verbs, koji je nakon 12 godina rata bio još u ruševinama. BASK prvu utakmicu igra sa DAMŠTATOM dobija je sa 2 : 0, Nemci su šokirani igrom BASK-a, u kojoj Miloš Živković daje dva gola. Druga utakmica HK“VORNS-HK „BASK“ 1 : 2,. Treću utakmicu igra Sarbrikenom i gubi sa 1 : 0.

Od 1958.g. u Beogradu pored HK“BASK“ postoji još pet klubova hokeja i to: Čukarički, Železnik, Tehnolog, Jugoslavija i Jugostroj.

Muška juniorska ekipa osvojila je šampionat SFRJ 1988, 1990, i SR Jugoslavie 1993. godine. Kao pobednik Kupa HK „BASK“ učestvuje na Kupu pobednika Evropskih kupova u gradu Vetingen-Švajcarska.

Utakmica HK BASK i HK Zelina krajem šesdesetih

Od 1962 godine igra i hokej u dvorani. Osvaja šampionate SRJ 1994,1995,1996, 1997, 1998. Kao šampion države učestvuje tri puta na Kupu šampiona Evrope u C grupi, 1996 u Bukureštu, 1997 u Sofiji i kao domaćin 1998. u Beogradu.

Pored osvojenih pehara i medalja HK „BASK“ 1973.godine dobija Oktobarsku nagradu grada Beograda, a Naumović Manojlo i Naumović Dr. Đorđe srebrne plakete.

Sportski radnici HK „BASK“ pomažu i formiraju Hokej klubova u Pančevu, Subotici i Novom Sadu.

HK BASK krajem sedamdesetih
HK BASK krajem sedamdesetih

Danas kada se prisećamo proteklih vremena ne možemo, da se ne setimo predsednika kluba: Živoinović Blagoja, Stekić Živojina, Jeftić Miodraga-Gileta (dva puta predsednik), Kilibarda Save, Tomaševića, Vujović Dragana, Mijatović Tome, Toplica Ljubomira, Potkonjaka Miodraga-Mije.

HK „BASK“ dao mnoge reprezentativce SFRJ i SRJ: Stanojević Sretena, Miletić Životu, Nedeljković Miliju, Naumović Đorđa, Isaković Slobodana, Šiljak Bogoljuba, Stanojević Miroslava, Pavlović Aleksandra, Stanojević Bojana, Duš Zoltana, Mihajlović Nikolu.

Sa posebnim pijetetom sećamo se rada od 1951-1980.godine i pokojnog Naumović Manojla-Maše, doživotnog počasnog predsednika.

Značajne rezultate ženski hokej klub BASK ostvaruje od 2000.godine sa igračicama: Opačić Andrea, Marković Marija, Kovačević Ivana, Denić Aleksandra, Biro Anita, Živković Ivana, Prodanović Jovana, Begović Marija, Vitković Jelena a nešto kasnije i Padežanin Branka, Ćirović Milena, Končarević Bojana, Đurić Marija, Kostić Marija, Savić Aleksandra, Radojčić Olja, Dunić Irena, Panović Jelena, Radoman Sanja, Mirković Jovana, Baltić Jelica, Omić Sanja i Omić Saša, Petrović Mina.

HK BASK Ankara 2008.
HK BASK Ankara 2008.

Ženska ekipa HK“BASK“ dvanest (12) puta je osvojila prvenstvo Srbije u dvoranskom hokeju i osam (8) puta prvenstvo Srbije u hokeju na travi. Trener BASK-a u ovom periodu je Radoje Obradović istaknuti sportski radnik.

Kao predstavnik Srbije učestvije na klupskim Evropskim šampionatima u hokeju na travi i dvoranskom hokeju. 2008.godine u Ankari su osvojile treće mesto. Danas je HK“ BASK“ maksimalno posvećen radu sa mlađim kategorijama na stvaranju što boljeg igračkog kadra za seniorske ekipe...

HK BASK Porto 2009.
HK BASK Porto 2009.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja