MENJA SE DEMOGRAFIJA: Petina Evropljana će 2050. biti muslimani
Foto: Reuters

Slika Starog kontinenta

MENJA SE DEMOGRAFIJA: Petina Evropljana će 2050. biti muslimani

Planeta -
Dolazak azilanata iz islamskog sveta drastično će promeniti etničke odnose u Evropi i do sredine ovog veka oni će činiti više od 20 odsto stanovništva

LUKSEMBURG - Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije nisu uspeli juče u Luksemburgu da postignu sporazum o desetini hiljada migranata koji pokušavaju da uđu u Evropu preko Sredozemnog mora.- Danas smo postigli napredak, ali smo još daleko od dogovora. Reči nisu dovoljne - rekao je komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos.Razmeštanje azilanataMinistri, navodi AFP, nisu doneli odluku da sprovedu predlog Evropske komisije o kvotama za razmeštanje 40.000 tražilaca azila. Inače, više od 100.000 migranata je od početka godine preko Mediterana stiglo u Evropu, objavile su UN.Ovo dramatično povećanje broja azilanata iz islamskog sveta zabrinulo je mnoge Evropljane, koji godinama upozoravaju da bi muslimani u narednih nekoliko decenija mogli da postanu većina na Starom kontinentu.Prema istraživanju Istraživačkog centra Pju, Evropa je jedini kontinent na kojem će doći do pada broja stanovnika do 2050. godine.- Hrišćani će i dalje biti najveća religijska grupa u Evropi na sredini veka, ali će njihov broj pasti za čak 100 miliona (sa 553 na 454 miliona), dok će broj muslimana značajno da poraste - sa sadašnjih 140 na 162 miliona i činiće više od 10 odsto stanovništva - piše u rezultatima istraživanja ove agencije.Dramatična promenaS druge strane, istraživanja Evropske komisije iz 2012. pokazuju da Stari kontinent do 2050. čekaju mnogo veće promene.- Evropa će postati multikulturalna zbog konstantnog dolaska migranata. Ako se sadašnji trendovi nastave, već 2020. godine deset odsto Evropljana biće muslimani, a do 2050. svaki peti Evropljanin biće islamske veroispovesti. Isključujući Tursku, u kojoj živi 70 miliona muslimana, broj muslimana u Evropi prevazići će broj stanovnika Nemačke, i to će imati veliki uticaj na kulturu i društvo Evrope - piše u istraživanju „Globalna Evropa 2050“.

Papa FranjaMIGRANTI SU NAŠA BRAĆAPapa Franja je pozvao na poštovanje imigranata i predložio da bi „ljudi i institucije koji su zatvorili vrata za njih“ trebalo da od boga zatraže oproštaj.- Pozivam sve vas da zatražite oproštaj za ljude i institucije koji su zatvorili vrata ovim ljudima koji traže utočište, koji traže da budu zaštićeni. Oni su naša braća - poručio je poglavar Rimokatoličke crkve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track