TUŽNI PRIZORI ISPRED "RIBNIKARA" I NA TAŠMAJDANU: Roditelji ubijene dece zagrljeni u suzama, Vučević s ministrima odao poštu FOTO
Foto: Zorana Jevtić, Stefan Stojanović/ Mondo

godišnjica masovnog ubistva u oš vladislav ribnikar

TUŽNI PRIZORI ISPRED "RIBNIKARA" I NA TAŠMAJDANU: Roditelji ubijene dece zagrljeni u suzama, Vučević s ministrima odao poštu FOTO

Društvo -

Roditelji ubijene dece i porodica čuvara škole u OŠ "Vladislav Ribnikar" stigli su u ovu ustanovu noseći vence od belog cveća i sveće u rukama.

Oni su svi zajedno došli da odaju poštu svojim najmilijima koji su tragično stradali pre tačno godinu dana u prostorijama ove škole kada je na njih zapucao trinaestogodišnji dečak, bez razloga i motiva.

Ribnikar, Vladislav Ribnikar
foto: Zorana Jevtić

12.10 - Premijer Vučević položio cveće

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević položio je cveće u školi na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbeđenja ove škole.

Vučević je u pratnji ministara Slavice Đukić Dejanović, Tomislava Momirovića, Dejana Ristića i drugih došao ispred Ribnikara kako bi položio cveće i odao poštu ubijenima u stravičnom zločinu 3. maja prošle godine.

1 / 11 Foto: Stefan Stojanović/Mondo

11.05 - "I neka bude kraj i početak sveta"

Na školi je postavljena tabla sa stihovima Branka Miljkovića iz pesme Tjentište.

Valdislav Ribnikar
foto: Zorana Jevtić

"i neka bude kraj i početak

sveta koji će imati njihovo ime i naše ruke

ovde gde je istorija progovorila na sav glas

ovde gde ostaviše svoju krv da svetli (...)"

1 / 12 Foto: Zorana Jevtić

10.54 - Tužni prizori ispred Ribnikara

Ispred škole za staradalu decu položeni je cveće, zapaljene sveće, ali i poruke, crteži njihovih drugara i plišane igračke. Na svakom vencu koji su položile porodice piše ime njihovih najmilijih. Građani u redovima i tišini čekaju da odaju počast stradalima.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

10.15 - Da 3. i 4. maj budu dani sećanja na žrtve masakara u Srbiji

Članovi užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva i članovi Viktimološkog društva Srbije pozvali su sve da dođu na Tašmajdan, potpišu peticiju da 3. i 4. maj budu dani sećanja na žrtve masakara u Srbiji i odaju počast žrtvama.

- 3. i 4. maj pamtimo kao najtužnije dane za Srbiju, da se oni ne zaborave i da se nikada ne ponove moramo da radimo na poboljšanju društva i setimo se onih koji su bili žrtve nezapamćenih zločina u Ribnikaru, Malom Orašju i Duboni - rekla je govornica Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva i pozvala sve da polože danas cveće ispred škole u Kralja i Milutina i sutra odaju poštu žrtvama u mestima kod Mladenovca.

Ribnikar
foto: Zorana Jevtić

Podsetimo, u OOŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, 3. maja 2023. ubijeni su: Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14) i Dragan Vlahović (53). Ranjeno je 6 osoba.

U Duboni i Malom Orašju, 4. maja 2023. ubijeni su: Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25). Ranjeno je 12 osoba.

09.52 - Video-kolaž sećanja na žrtve u Tašmajdanskom parku

Kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu postavljen je veliki video bim na kom se prikazuju fotografije ubijene dece i čuvara. Fotografije na kojima su srećni i nasmejani.

1 / 17 Foto: Zorana Jevtić

9.24 - Roditelji u suzama napustili školu

Roditelji su školu napustili i dalje zagrljeni, u suzama, a mnogi koji su došli da polože cveće uputili su se ka Tašmajdanskom parku gde će se ceo dan, do 19 sati oko spomenika Desanke Maksimović, održavati tzv. Manifestacija forum.

Ribnikar, Vladislav Ribnikar
foto: Zorana Jevtić

09.00 Građani razgovaraju sa stručnjacima iz Multidisciplinarnog tima

U Tašmajdanskom parku u Beogradu, kod spomenika Desanki Maksimović, danas u 9 časova počeo je "Forum" u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima i stručnjacima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u selima Dubona i Malo Orašje.

Ribnikar
foto: Printscreen/RTS

Tokom celog dana na posebno postavljenom ekranu u blizini spomenika pesnikinji Desanki Maksimović biće emitovan video kolaž sećanja na žrtve.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da iznesu predloge koji će biti korišćeni u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

08.41 - Prekinut program

Prekinut program
foto: Printscreen

Na svim programima u Srbiji u 8.41 sat prekinut je program na minut. Crni ekran i poruka: "3. i 4. maj. Pamtimo".

08.40 - Minut ćutanja

Iz prostorija škole, tačno u 8.40 sati kada je dečak ubica kobnog jutra ušetao i krenuo svoj krvavi pohod, začule su se sirene, nakon čega je nastupio minut ćutanja u čast svim žrtvama.

05:47

Vladislav Ribnikar, godišnjica

1 / 36 Foto: Zorana Jevtić

Roditelji su došli zagrljeni, a ispred škole je i veliki broj njihovih drugara i građana sa cvećem u rukama.

Vladislav Ribnikar, Godišnjica
foto: Zorana Jevtić

Ljudi se okupljaju na mestu ispred škole gde je postavljen pano sa fotografijama ubijenih, gde polažu cveće i pale sveće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track