icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

PUTINOV UDAR PROTIV EVROPE: Da li Rusija koristi izbegličku krizu kao oružje protiv EU?

Stari kontinent i dalje pod opsadom migranata

PUTINOV UDAR PROTIV EVROPE: Da li Rusija koristi izbegličku krizu kao oružje protiv EU?

Planeta
Vrhovni komandant NATO-a Filip Bridlav је nedavno je optužio Rusiju da koristi migrantsku krizu kao oružje, povodom čega je ruski liberalni portal Russsa Direct zatražio mišljenje uglednih stručnjaka

Prošle nedelje je general Filip Bridlav, vrhovni komandant savezničkih snaga NATO u Evropi izjavio da su Rusija i sirijska vlada odgovorni za izbegličku krizu u Evropi. Prema njegovim rečima, one krizu koriste kao oružje da bi "razbile" Evropsku uniju, i po njegovoj logici, rusko bombardovanje u Siriji pogoršava izbegličku krizu: što više vazdušnih napada Moskva sprovodi u Siriji, više izbeglica odlazi u Evropu.

 

U međuvremenu, Kremlj je uperio prst u SAD sa tvrdnjom da je izbeglička kriza rezultat onoga što je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo "neodgovorna" i "nerazumna" politika Zapada na Bliskom istoku i pokušaja promene režime u regionu.

 

Foto: AP
Foto: AP

Povodom toga, portal Russia Direct intervjuisao nekoliko uglednih stručnjaka sa pitanjem da li se slažu sa ovim tvrdnjama i da li one mogu dalje pogoršati odnose Rusija- NATO.

 

Stiven Pajfer, viši saradnik Centra Brukings instituta za Sjedinjene Države i Evropu.

 

- Čak i ako pogoršanje izbegličke krize u Evropi nije cilj ruske politike u Siriji, sve veći broj izbeglica nameće dodatni teret evropskim vladama, seje podele među njima, i podriva rukovodstvo nemačke kancelarke AngeleMerkel. Pretpostavljam da Kremlj sa velikim zadovoljstvom gleda na te događaje.

 

Važniji deo komentara generala Bridlava je fokus na potrebi da se pojačaju konvencionalne preventivne i odbrambene sposobnosti NATO-a, u svetlu sve ratobornijeg stava koji je Rusija zauzela u poslednjih nekoliko godina.

 

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Andreij Korobkov, profesor političkih nauka na Državnom univerzitetu Tenesi u SAD

 

- Sadašnja anti-ruska i anti-Putinovska retorika je dostigla nivo koji nije bio vidljiv čak ni na vrhuncu hladnog rata. Nikada ranije bilo tako vidljive lične demonizacije sovjetskih ili ruskih lidera, gde veliki broj političkih ličnosti dozvoljava sebi da lično vređa ruskog predsednika. Situacija u Siriji i izbeglička kriza u Evropi služe kao efikasne ilustracije ovog trenda.

 

Većina izbeglica je došla u Evropu prošle godine, iz Sirije - jedne suverene zemlje. Njena legitimna vlada se, uz podršku Rusije i Irana, bori protiv raznih sunitskih ekstremističkih grupa, koje su pod pokroviteljstvom Zapada, ultra konzervativnih sunitskih režima u susedstvu, i protiv Islamske države Iraka i Sirije (ISIS).

 

Foto: AP
Foto: AP

Među ostalim zemljama iz kojih u Evropu dolazi veliki broj izbeglica, Avganistan i Irak su direktno destabilizovani posle invazije SAD i neuspelih pokušaja da se nametnu novi režimi. Dakle, za trenutnu krizu Evropa bi trebalo da krivi sebe i svog glavnog saveznika - SAD.

 

Džek Goldston, profesor na Univerzitetu Hong Kong i saradnik u Vudro Vilson centru

 

-General Bridlav špekuliše - ali njegova zapažanja ponavljaju pitanje zašto, ako Rusija želi da ubija samo teroriste, njeni bombarderi koriste municiju koja izaziva velike štete (barel bombe), a ne precizniju municiju. Svakako da će izjava Bridlava otežati saradnju SAD i Rusije u Siriji. Ipak, saradnju otežava i to što Rusija kritikuje ulogu SAD u Ukrajini i napada akcije suverenih naroda koji žele da se pridruže NATO.

 

Možda je najjasnija poruka Bridlava da Rusija i SAD imaju različite stavove o tome šta se dešava u Siriji. Ako bi Rusija pokazala da veliki broj izbeglica iz Sirije vidi kao humanitarnu krizu, i preduzela mere kako bi se to spriečilo, to bi pomoglo da se otklone sumnje poput onih koje Bridlav izrazio.

 

Foto: FoNet/AP
Foto: FoNet/AP

Ivan Timofejev, programski direktor ruskog Međunarodnog saveta za spoljne poslove (RIAC)

 

-Ove izjave nisu nimalo utemeljene. Migracija je zajednički izazov i za EU i za Rusiju, i Moskva je u tom problemu zainteresovana za punopravnu saradnji sa EU. Rusija i EU zavise jedna od druge u tom pogledu. Migrantska kriza u Evropi će neminovno naškoditi i Rusiji i Moskva to sasvim dobro razume.

 

Odnosi Rusije i NATO su već u krizi. Međutim izjava Bridlava neće doprineti rešenju, već produbiti jaz. Čudno je čuti takve ocene od jednog visokog vojnog profesionalca, koji mora da bude zainteresovan za rešavanje krize, a ne za njeno otežavanje.

 

Sergej Markedonov, vanredni profesor na Ruskom državnom univerzitetu humanističkih nauka (RSUH)

 

- Izjave Bridlava zaista zvuče kao "teorije zavere". U stvari, njegove optužbe su jednostavno nelogične, jer je sukob u Siriji počeo 2011. godine a Rusija je počela učestvuje u njemu u 2015. To je prva stvar koju treba znati pre nego što se Moskva optuži da izaziva migrantsku krizu, ili je koriste kao oružje.

 

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Šta više, ako se istraži statistika, onda će postati jasno da migranti dolaze u EU ne samo iz Sirije, već i iz Avganistana i Somalije. Međutim, ne postoje ruske trupe u ovim zemljama. Sovjetske vojne snage napustile Avganistan 1988. godine, ali migranti odatle još uvijek dolaze u Evropu. Po mom mišljenju, izjave gospodina Bridlava neće dramatično promeniti odnose između Rusije i EU, koji definitivno imaju sistemske probleme

 

Ruslan Kostijuk, profesor na Državnom univeritetu u Sannkt Petersburgu

 

-Visoki vojni funkcioneri često daju neprijatne i neodgovarajuće izjave. Definitivno, između ostalog, rast broja imigranata u EU proizilazi iz rata u Siriji. Ali ljudi ne beže samo zbog akcija sirijske vojske. Iako izbeglička kriza čini EU ranjivom, ugroženi, malo je verovatno de ona biti velika pretnja za integritet Evrope u celini. Ako visoki zvaničnik SAD daje izjave da je EU pod pretnjom migrantske krize, to samo pokazuje njegovu procenu potencijala njegovih atlantskih saveznika.

 

Foto: AP
Foto: AP

Nije tajna da su odnosi između Rusije i NATO-a sada na veoma niskom nivou. Imajući ovo u vidu, malo je verovatno da ih neka izjava dalje može oštetiti. Ali, u svakom slučaju, ovakva retorika ukazuje na to da su odnosi dostigla najnižu tačku.

 

Džejms Karden, kolumnista američkog časopisa The Nation

 

-U izvesnoj meri, Bridlav je u pravu: Teška bombardovanja civilnih područja proizvode izbeglice - to je karakteristika svih ratova. Ali Bridlav sasvim namerno previđa veoma istaknutu činjenica da su SAD i njeni tzv sunitski "saveznici" u regionu takođe dolivali ulje na vatru sirijskog građanskog rata. Dakle, ima dosta strana na koje se može usmeriti krivica za užasnu humanitarnu krizu.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tvrdnja da Rusija koristi krizu kao oružje, jasno odslikava ono što ja nazivam vojno-medijskom spregom u Vašingtonu. Ne bih očekivao da postoji dalekosežne implikacije ove izjave, jer saradnja NATO-Rusije praktično ne postoji u ovom trenutku. Bridlav je javno izjavio, između ostalog, da vidi Rusiju kao "egzistencijalnu" pretnju Zapadu i da se on lično zalaže za naoružavanje Kijeva za novi sukob u Donbasu. Drugim rečima, ovo je samo reč više nekoga ko ima interes za izazivanje novog Hladnog rata i nove ere podele i nepoverenja na kontinentu.

 

(Russia Direct - priredio M. Đorđević)

 


 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...