NASILJE ZBOG DROGE: Ubijen treći gradonačelnik u Meksiku za dve nedelje
Foto: AP 11 Feb 2016

Izrešetan mecima

NASILJE ZBOG DROGE: Ubijen treći gradonačelnik u Meksiku za dve nedelje

Planeta -

PUEBLA - Gradonačelnik malog mesta u centru Meksika ubijen je iz vatrenog oružja, i on je treći gradonačelnik ubijen za manje od dve nedelje, saopštile su danas vlasti.

Telo Hozea Santamarije Zavale, gradonačelnika mesta Ueuetlana El Grande u državi Puebla pronadjeno je sinoć izrešetano mecima, pored njegovog vozila koje je takodje bilo zrešetano, navela je policija.

Prema prvim nalazima istrage 44-ogodišnji gradonačelnik, član levičarske partije Gradjanski pokret, mogao je biti žrtva pokušaja kradje koja je loše krenula.

On je treći gradonačelnik ubijen za manje od dve nedelje u Meksiku.

Od 2006. godine kada je tadašnji predsednik Felipe Kalderon objavio rat narkodilerima, u Meksiku je ubijen 41 gradonačelnika, prema Nacionalnoj asocijaciji gradonačelnika Meksika.

Posle najnovijeg ubistva Asocijacija je zatražila hitan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova da se odredi protokol za osiguranje bezbednosti gradskih zvaničnika.

U odvojenom slučaju jedan gradonačelnik i četiri lokalna policajca uhapšena su zapadnoj meksičkoj državi u vezi ubistva 10 ljudi koji su ubijeni i spaljeni tokom vikenda, izjavio je danas guverner te države.

Guverner države Mičoakan Silvano Aureoles rekao je danas da je istraga otkrila da je policija privela žrtve i da intervjui ukazuju direktno na to da je gradonačelnik dao naredjenje za ubisvo.

Motiv je izgleda povezan sa rivalitetima oko ulične prodaje droge. Država Mičoaklan je godinama zahvaćena nasiljem vezanim za drogu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track