ZAJEDNO ZA ZAŠTITU PLANETE: EU i Kina staju u odbranu Pariskog sporazuma
Foto: Profimedia

VAŽNA ODLUKA

ZAJEDNO ZA ZAŠTITU PLANETE: EU i Kina staju u odbranu Pariskog sporazuma

Planeta -

EU i Kina spremne su tokom samita danas i sutra u Briselu da brane Pariski svetski sporazum o klimi i potpuno ga podrže, uprkos mogućem povlačenju SAD.

Naime, američki predsednik Donald Tramp je rekao da razmišlja o tome da SAD odustanu od tog sporazuma. Za vreme bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, Vašington i Peking su bili zajedno, i glavni stubovi potpisivanja tog sporazuma u decembru 2015. kojime se 196 zemalja pod pokroviteljstvom UN obavezalo da ograniči zagađenje vazduha da bi se smanjilo zagrevanje klime.

Posle dugog iščekivanja Tramp je najavio da će danas u 21 sat po centralnoevrposkom vremenu objaviti odluku o sporazumu. Američki mediji očekuju da će on objaviti da se SAD povlače iz tog sporazuma. Kina će biti uz EU kada u petak posle samita u Briselu izdaju zajedničku deklaraciju u kojoj će "potvrditi svoje obaveze prema istorijskom sporazumu " iz Pariza, i "ubrzati saradnju u cilju poboljšanja njegovog sprovođenja", navodi se u nacrtu deklaracije u koju je agencija Frans pres imala uvid. Povlačenje SAD, jednog od najvećih svetskih zagađivača, bio bi težak udarac borbi protiv klimatskih promena, i to samo godinu i po posle potpisivanja tog sporazuma nazvanog istorijskim. EU kao i Kina smatraju da je put smanjivanja emisije šetnih gasova koji izazivaju klimatske promene, "nepovratan". Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je upozorio juče u Berlinu da je Pariski sporazum međunarodni ugovor sa pravnim obavezama i da će biti potrebno više godina ako SAD žele da od njega odustanu.

Zvaničnici EU su naveli da će Evropska unija i Kina zadržati mesto lidera sveta u borbi za očuvanje klime i da će ona podržati i odbraniti Pariski sporazum. Kineski i EU zvaničnici više od godinu dana rade iza scene na usaglašavanju zajedničke deklaracije o klimatskim promenama i čistoj energiji.

(Kurir.rs/Beta/AFP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track