DECA ILI SLOBODA: Ovaj zatvor zatvorenicima nudi vazektomiju u zamenu za smanjenje kazne
Foto: Profimedia

BIZARAN PROGRAM

DECA ILI SLOBODA: Ovaj zatvor zatvorenicima nudi vazektomiju u zamenu za smanjenje kazne

Planeta -

Jedan zatvor u Tenesiju ponudio je zatvorenicima da im smanji kaznu ako pristanu na vazektomiju ili na kontracepcijske implante, javljaju američki mediji.

U slučaju da se odluče da učestvuju u programu, kazna im se skraćuje za 30 dana zatvora. Program su žestoko kritikovali kako lokalna vlast tako i američko Udruženje za građanska prava, koja je saopštila da se radi o protivustavnoj ponudi.

Program traje već od 15. maja, a dozvolu je potpisao sudija Sem Beningfild. Do sada je na vazektomiju pristalo 38 muškaraca, a na ugrađivanje kontracepcijskih implantata 32 žene. U intervjuu za televiziju Njuz čenel 5, Beningfild je izjavio da je program trebalo da demotiviše one koji imaju kriminalnu prošlost da "imaju decu, a ne mogu ih izdržavati".

"Nadam se da će ih to ohrabriti da preuzmu ličnu odgovornost i da se, kad jednom izađu iz zatvora, ne opterete decom", izjavio je.

Međutim, mnogi advokati slažu se da je ponuda bizarna, ako ne i proticvzakonita, jer se ljudi koji svakako žele što pre da izađu iz zatvora ucenjuju tako da pristanu na to da nikad neće imati (svoju) decu, ističe advokat Brajant Danavej.

"Ako to učini 18-godišnja zatvorenica, nema nazad. To će uticati na ostatak njenog života", zaključio je.

Kurir.rs/nbcnews.com Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track