RUSIJA PROBILA FRONT KOD AVDEJEVKE: Kolaps ukrajinske vojske, neke jedinice POBEGLE! (FOTO)
Foto: Printscreen Youtube

RUSIJA PROBILA FRONT KOD AVDEJEVKE: Kolaps ukrajinske vojske, neke jedinice POBEGLE! (FOTO)

Planeta -

Ruske snage nastavljaju da napreduju na frontu kod Avdejevke, istočnog ukrajinskog grada koji je pao u ruke Moskve u februaru, posle skoro dve godine žestokih borbi.

Zauzimanje Avdijevke (Avdejevka) bilo je značajan proboj za Kremlj, obezbeđen neposredno pre predsedničkih izbora u martu, piše “Njuzvik”. Ukrajinske snage od tada pokušavaju da stabilizuju liniju fronta u istočnoj Donjeckoj oblasti, boreći se protiv Rusa u ruralnim regionima zapadno od Avdijevke.

Ali, poslednjih dana je ukrajinski “Telegram” kanal “Dip stejt” izvestio o značajnom napretku ruskih snaga u naselju Očeretine, oko 15 kilometara severozapadno od Avdijevke.

Deluje da su ruske trupe ostvarile, kako je to opisao kanal, “proboj” na tamošnjem ukrajinskom frontu. Ovi izveštaji nisu nezavisno potvrđeni, navodi “Njuzvik”

- Pandorina kutija je otvorena – navodi kanal, dodajući da ruske snage “nastavljaju da stiču uporište” i u Očeretinama i u Novobahmutivki tik južno od nje. “Dip stejt” je takođe izvestio o žestokim borbama u obližnjim mestima Novokalinovo, Berdiči i Semenivka i ažurirao mapu bojnog tla u skladu sa najnovijim dešavanjima.

Kanal navodi da “snage nisu izjednačene” i da su Ukrajinci brojčano nadjačani u pešadiji.

- O protivvazdušnim topovima, artiljeriji i opremi da ne govorimo – navodi kanal, dodajući da situacija u Očeretinama “otkriva niz problema” u organizaciji i profesionalizmu odbrambenih snaga Ukrajine u području.

Rusi na putu da zauzmu i Krasnogorovku

Prema nekim izvorima ruske snage su već zauzele Novobahmutivku, a počele su da zauzimaju i Solovjovo.

Neki izvori tvrde da su se ukrajinske oružane snage povukle i iz Solovjova, ali za to još nema zvanične potvrde, navode ruski mediji.

Fabriku u Krasnogorovki ukrajinska vojska pretvorila je u moćno utvrđeno područje. Ali, sada je već zauzeta i ruske snage su u njoj.

Potpuno zauzimanje Krasnogorovke sada je samo pitanje vremena.

ISW: Deo šireg napora da zauzmu ostatak Donjecka

Ruski uspeh u Očeretinama izgleda da je deo šireg napora da se zauzme ostatak Donjecke oblasti, objavio je ove nedelje Institut za proučavanje rata (ISW).

“Deluje da ruske snage ciljaju da izvrše veliki prodor ukrajinskih linija severozapadno od Avdijevke u Donjecku, ali njihova sposobnost da to urade verovatno će biti smanjena dolaskom američke i druge zapadne pomoći na liniji fronta”, navodi ISW,

Trostruki napor odvija se u smerovima ka Berdičiju, Očeretinama i Novokalinovu, navodi ISW.

“Ruske ofanzivne operacije u ove tri oblasti severno i severozapadno od Avdijevke uspele su da stvore tri male isturene tačke duž linije fronta duge oko sedam kilometara, ali svaka od njih je trenutno preuska u izolaciji da bi služila kao smislena polazna tačka za dalje kopnene ofanzive kojima bi se postiglo široko opkoljavanje generalne oblasti zapadno od Avdijevke”, navodi se.

“Sastav snaga, gustina i generalna geometrija bojnog tla ove oblasti sugerišu da se ruske snage trenutno nadaju da će iskombinovati napore sa sve tri isturene tačke da stvore širi proboj duž linije Berdiči-Novokalinove”, ističe se.

Kako je došlo do kolapsa

Na snimcima koje su objavili vojni blogeri Kremlja vidi se ruska trobojnica koja se vijori iznad razorenog sela Očeterino. Ruske trupe su navodno ušle na teritoriju u nedelju, severozapadno od grada Avdijevka, nakon što su napredovale oko 5 kilometara za 10 dana.

Rusko Ministarstvo odbrane je tvrdilo da su ukrajinske trupe pobegle iz Očeretina u malim grupama pod jakim napadom.

To znači da je Rusija uspela da zaobiđe severni bok ukrajinske nedavno izgrađene prednje linije, uključujući minska polja i rovove. Selo – nekada dom za 3.000 ljudi i lokalni putni i železnički čvor – nalazi se na raskrsnici mreže odbrane.

rat u Ukrajini
foto: Printscreen

"Forbs" piše da za kolaps u Očeretinama nije odgovorna 47. mehanizovana ukrajinska brigada, koja je sledila naređenje da se povuče iz sela radi pauze, nakon skoro godinu dana borbi. Trebalo je da je zameni 115. mehanizovana brigada, ali nešto je krenulo pogrešno. "Određene jedinice su", kako je rekao komandant Mikola Melnik, "prosto "od****le". Neuspeh 115. brigade da održi liniju praktično je bio poziv za rusku jedinicu da dođe u Očeretine i izazvao je paničan odgovor u ukrajinskom štabu. Naredili su 47. brigadi da se vrati, a 100. mehanizovanoj da krene u kontranapad.

Nije jasno šta se dogodilo sledeće u i oko Očeretina, navodi "Forbs". Za sada, prema Ukrajinskom centru za odbrambene strategije, ukrajinske snage "drže položaje u zapadnom delu sela i održavaju kontrolu vatre nad južnim delom".

"Teška situacija"

Regionalni štab ukrajinskih oružanih snaga priznao je da je situacija teška. Rečeno je da Rusi koriste „čitav arsenal oružja protiv naših jedinica“, uključujući i "hemijsko oružje". Naveli su da su Rusi zauzeli neke zgrade i južni deo Očeretina, ali da je „većina sela“ ostala u ukrajinskim rukama, sa situacijom pod kontrolom.

Avdejevka, Rusi
foto: Printscreen YouTube

Kako je preneo “Kijev post”, ukrajinski vojni bloger Bogdan Mirošnikov je 23. aprila na “Telegramu” naveo da je situacija ozbiljna i da potencijalno može da se pogorša, iako ukrajinske snage još drže položaje oko Očeretina.

- Nema ničeg dobrog u vezi Očeretina. Neprijatelj je uspeo da veoma brzo zauzme istoimenu železničku stanicu i sada napada istočni deo sela. Ali selo je veliko, ima prostora za odbranu. Tu su industrijska zona, visoke zgrade. Glavna stvar je što je brže moguće stabilizovati situaciju - naveo je on.

"Požurili dok ne stigne zapadna pomoć"

Ruske snage su značajno napredovale u uskom koridoru u istočnoj Ukrajini, jer se čini da se jača ofanziva Moskve da zauzme teritoriju pre nego što stigne zapadna vojna pomoć. ISW je u ponedeljak saopštio da ruske snage možda nemaju „neograničen vremenski okvir“ da iskoriste svoje nedavne uspehe na bojnom polju.

- Ruska vojna komanda je verovatno svesna situacije pre nego što stigne veća zapadna pomoć i pokušava da obezbedi ofanzivne prednosti pre nego što se ta prilika izgubi - navodi se na brifingu u ponedeljak.

Očekuje se da će Ukrajini ubrzo stići novi paket američke pomoći vredan 61 milijardu dolara.

Kurir.rs/Njuzvik/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track