OGROMNA SREDSTVA ZA UKRAJINU: Američki Kongres usvojio nacrt zakona o pomoći Kijevu od 61 milijardu dolara
Foto: Shutterstock

OGROMNA SREDSTVA ZA UKRAJINU: Američki Kongres usvojio nacrt zakona o pomoći Kijevu od 61 milijardu dolara

Planeta -

Predstavnički dom Sjedinjenih Država, koji je pod kontrolom republikanaca, izglasao je je dotiranje paketa vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 60,8 milijardi dolara.

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski prethodno je američku pomoć istakao kao ključnu u odbrani Ukrajine od Rusije.

Predlog ide na glasanje u Senat koji će, najverovatnije, prihvatiti odluku Predstavničkog doma.

Predsednik SAD Džozef Bajden već je istakao da će sa zadovoljstvom potpisati predlog o pomoći za Ukrajinu ukoliko je američki Kongres izglasa.

Američki zvanični su najavili da bi prvi paket pomoći mogao da bude isporučen već naredne nedelje.

Predstavnički dom je danas na vanrednoj sednici počeo da razmatra niz nacrta zakona, uključujući o dodatnoj pomoći Ukrajini, podršci Izraelu i Tajvanu, kao i jačanju sankcija Rusiji i Iranu.

Posle početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini Evropska unija i zemlje G7 su zamrzle skoro polovinu ruskih valutnih rezervi u iznosu od 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi se nalazi u EU, pre svega na računima belgijskog klirinškog sistema, najpoznatijeg u svetu, "Juroklir".

U Briselu traže načine da zamrznuta ruska sredstva upotrebe za finansiranje obnove Ukrajine. Evropska centralna banka je upozorila to može da ima posledice po reputaciju evra u dugoročnoj perspektivi i pozvala da se gleda "i šire od tog pojedinačnog sukoba" i traže drugi načini za finansiranje Kijeva.

Rusija je upozorila da će preduzimanje takvih koraka biti još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava. Ministarstvo spoljnih poslova je zamrzavanje ruskih aktiva nazvalo krađom.

Šef diplomatije Sergej Lavrov poručio je da će Rusija odgovoriti na ovakve poteze na recipročan način.

Kurir.rs/BBC/Sputnjik/Preneo: P. P.

Bonus video:

03:40

OVAJ MINISTAR JE REKAO ZELENSKOM DA NEMA PREGOVORA SA RUSIJOM Stručnjaci: Zbog JEDNE zamke Ukrajina sada zavisi od vojne pomoći

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track