DEMOKRATE SPREMAJU ŠOKANTAN ZAKON: Ako Tramp bude osuđen, žestoko će uticati na njega!
Foto: Elijah Nouvelage / AFP / Profimedia

DEMOKRATE SPREMAJU ŠOKANTAN ZAKON: Ako Tramp bude osuđen, žestoko će uticati na njega!

Planeta -

Demokrate u Predstavničkom domu su predstavile zakon koji bi oduzeo zaštitu Tajne službe osuđenim zločincima koji su osuđeni na zatvorsku kaznu, potez koji direktno cilja na bivšeg predsednika Donalda Trampa koji trenutno prolazi kroz krivično suđenje u Njujorku zbog navodnih tajnih novčanih uplata tokom predsedničke kampanje 2016. godine i suočava se sa nekoliko drugih slučajeva koji bi ga mogli dovesti iza rešetaka, prenosi Fox News.

Predstavnik Beni Tompson, demokrata iz Misisipija, bivši predsedavajući sada raspuštenog kongresnog odbora za 6. januar, predložio je zakonodavstvo koje bi automatski uklonilo zaštitu Tajne službe za one koji su osuđeni za federalni ili državni zločin koji nosi minimalnu kaznu od jedne godine zatvora.

Predloženi zakon provokativno nosi naziv "Zakon o Uskraćivanju Beskonačne Bezbednosti i Dodeljenih Vlаdinih Resursa osuđenim i Izuzetno Nepočasnim (DISGRACED) Bivšim Zaštićenicima".

"Nažalost, trenutni zakon ne predviđa kako bi zaštita Tajne službe mogla uticati na zatvorsku kaznu zaštićenog lica - čak i bivšeg predsednika", rekao je Tompson u saopštenju.

"Žao mi je što smo došli do ovoga, ali ova ranije nezamisliva situacija mogla bi postati naša stvarnost".

CIA
foto: Shutterstock

Takođe se navodi u takozvanom "informativnom dokumentu" koji prati Tompsonovo saopštenje da Trampu preti "neviđenih 91 optužba za zločine u federalnim i državnim sudovima" koje su "stvorile novu hitnost koju Kongres mora rešiti kako bi osigurao da zaštita Tajne službe ne ometa krivični pravosudni proces i upravljanje pravdom."

Jednostrani dokument takođe navodi da bi se zakon primenjivao na bivšeg predsednika Trampa ukoliko bude osuđen za zločin, kao i na sve zaštićene osobe Tajne službe osuđene i osuđene pod optužbama za zločine.

Napominje se da trenutni zakon ne razmatra kako bi se bezbednost Tajne službe upravljala prema zaštićenom licu koje služi zatvorsku kaznu i da bi zbog toga mogao izazvati logističke poteškoće kako za Tajnu službu, tako i za vlasti zatvora.

Predloženi zakon, kako kaže Tompson, izbegao bi takve komplikacije prilikom smeštanja bivšeg predsednika Trampa u zatvor ukoliko mu se naloži izdržavanje zatvorske kazne.

"Stoga je potrebno da budemo pripremljeni i ažuriramo zakon kako bi američki narod mogao biti uveren da zaštitni status ne rezultira posebnim tretmanom - i da oni koji su osuđeni na zatvor zaista izdrže potrebno vreme", rekao je Tompson.

Donald Tramp
foto: AP Wilfredo Lee

Takođe bi se adresirale sugestije da bi eventualna osuda Trampa verovatno rezultirala nekom vrstom kućnog pritvora umesto zatvorske kazne, s obzirom na njegovu zaštitu od strane Tajne službe.

"Ovaj zakon bi uklonio potencijalno suprotstavljene linije autoriteta unutar zatvora i omogućio sudijama da procene izricanje kazne pojedincima bez potrebe da uzimaju u obzir logističke brige osuđenih sa zaštitom Tajne službe", navodi se u dokumentu.

Zaštita Tajne službe pruža se trenutnim predsednicima i članovima njihovih porodica, kao i bivšim predsednicima i drugim visokim zvaničnicima. Zaštita je proširena i na kandidate velikih političkih stranaka za predsedničke izbore nakon atentata na Roberta F. Kenedija 1968. godine, iako njegovom sinu nije pružena zaštita Tajne službe za njegovu nezavisnu kandidaturu 2024. godine.

Pored suđenja zbog tajnih novčanih uplata, Trump je optužen i u Džordžiji za pokušaj obaranja rezultata izbora 2020. godine u slučaju reketiranja. Takođe ima predstojeća suđenja u Floridi zbog navodnog zadržavanja tajnih dokumenata Bele kuće i u Vašingtonu D.C., gde se optužuje za zaveru za obaranje rezultata izbora na kojima je izgubio.

Kurir.rs/Telegraf/Fox News/Preneo: P. P.

Bonus video:

01:24

TRAMP OPTUŽEN JER SE PREDSTAVLJAO BOGATIJIM NEGO ŠTO JESTE?! Jelača: Ovo je najgori momenat za njega, a evo ZAŠTO je to radio

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track