VELIKA BRITANIJA ODOBRILA NOVI PAKET VOJNE POMOĆI UKRAJINI: Najobimnija donacija do sada, vrednost oko 2,5 milijardi funti!
Krstareće rakete storm šadou, Foto: Printscreen Twitter

VELIKA BRITANIJA ODOBRILA NOVI PAKET VOJNE POMOĆI UKRAJINI: Najobimnija donacija do sada, vrednost oko 2,5 milijardi funti!

Planeta -

Velika Britanija odobrila je do sada najveći paket vojne pomoći Ukrajini od početka rata u februaru 2022 godine.

Vrednost vojne pomoći procenjena je na 2,5 milijardi funti.

Količina odobrene tehnika je pozamašna, borbene i neborbene tehnike koja će biti isporučena Ukrajinskoj vojci u cilju obnove borbene tehnike kako bi se realizovala planirana ofanzivna operacija:

Vlada u Londonu odlučila je tako da Ukrajini isporuči: 400 vozila, 4 miliona komada municije, 1.600 raketa PVO Starstreak i krstarećih Storm šadou, 160 MRAP ‘Husky’ vozila, 162 oklopna vozila, 78 različitih terenskih vozila, 60 čamaca.

Osim toga u paketu vojne pomoći nalaze se protivoklopne rakete: 800 protivoklopnih raketnih sistema NLAW i Javelin.

Tu se nalaze i vojna oprema tu su balistički šlemovi, pancirii i uređaji za noćno osmatranje.

Riši Sunak, Volodimir Zelenski
foto: Telegram/Zelenskiy / Official

Vlada Velike Britanije kaže da će obezbediti 2,5 milijardi funti vojne pomoći u 2024-25, što je povećanje od 200 miliona funti u odnosu na prethodne dve godine.

Premijer Sunak će potpisati sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine o bezbednosnoj saradnji sa Volodimirom Zelenskim, kojim se Ujedinjeno Kraljevstvo obavezuje da će obezbediti razmenu obaveštajnih podataka, sajber bezbednost, medicinsku i vojnu obuku i odbrambeno-industrijsku saradnju.

Premijer je takođe potvrdio da će Ujedinjeno Kraljevstvo obezbediti dodatnih 500 miliona funti trenutnog finansiranja.

„Predsednik Zelenski je zahvalio premijeru na kontinuiranoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva, rekavši da će nova vojna pomoć učiniti materijalnu razliku običnim Ukrajincima koji se bore na prvoj liniji fronta da brane svoju zemlju“, rekao je portparol.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

01:53

SVE PARE KOJE SU NAMENJE UKRAJINI SE VRAĆAJU U SAD! Malagurski izneo šok tvrdnje: Trećina zemlje PRODATO američkoj firmi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track