NAVALJNI NAPADA PESKOVA: Portparol Kremlja ima para kao blata
Foto: Fonet EPA

optužbe

NAVALJNI NAPADA PESKOVA: Portparol Kremlja ima para kao blata

Planeta -

Iako najnovije ankete pokazuju da će oko 75 odsto Rusa na martovskim izborima glasati za Putina, opozicioni lider Aleksej Navaljni, misli da može da pomrsi konce aktuelnom predsedniku, iako ne može da se kandiduje jer je osuđen zbog kriminala.

Ako već ne može da gađa direktno Vladimira Vladimiroviča, on to čini preko Dimitrija Peskova: portparol Kremlja, tvrdi, krajem prošle godine je

iskeširao 1,77 miliona evra za stan od 180 kvadrata u aveniji Viktor Igo u Parizu, koji se vodi na njegovu bivšu ženu Ekatarinu Solocinskuju i ćerku Lizu, kraljicu društvenih mreža u Moskvi. Navaljni pita odakle mu pare s obzirom da njegova primanja ovakav trošak ne bi mogla nikako da podnesu.

Uveren je da bi na fer izborima mogao da pobedi Putina, ali Navaljni ne može da bude kandidat zbog toga što je dva puta osuđivan. Ovu odluku je potvrdila predsedavajuća Centralne izborne komisije Ela Pamfilova, pa je ruski opozicioni lider, tek što je izašao iz zatvora zbog pozivanja na nedozvoljene proteste, rešio da preko svoje nevladine organizacije ”Fond za borbu protiv korupcije” (FBK) pročačka kasu Peskova i time indirektno udari na Putina.

U privatnom životu nestašni portparol Kremlja je i ranije davao povoda za prozivke. Ženio se tri puta, a sve njegove bivše uživaju u blagodetima bogatstva o kojima obični Rusi mogu samo da sanjaju.

Njegova prva supruga Anastazija Buđoni unuka je maršala Semjona Mihajloviča i ćerka Mihaila Buđonija, visokog službenika Ministartsva trgovine. Oni koji drže stranu Peskovu tvrde da joj je novčanik pun zahvaljujući dedi, saradniku Staljina, koji je, osim što je vojevao, stvorio novu rasu Buđoni konja, poznatu i danas po izdržljivosti i visokim učincima u sportu.

Druga žena Ekatarina, ćerka diplomata, bila je 18 godina u braku sa portparolom Kremlja. Kada je Peskov, na njen zahtev, postao bivši – preselila se u Francusku, baš kao i Putinova eks supruga Ljudmila, danas udata za dvadesetak godina mlađeg Artura Očeretnog, čime su ojačale četvrtu generaciju ruske emigracije u ”zemlji petlova”.

Na Ekatarini se, inače, bunde koje svakodnevno menja ne mogu izbrojati, a budi se s čašom rozea koji specijalno za nju stiže iz vinograda Žerara Depardjea Prema istrazi FBK od najnovijeg luksuznog stana u Parizu njoj pripada 75 odsto, a ćerki 25 odsto.

Ćerka Liza odbija tvrdnju da je preskupe kvadrate pazario njen otac, sa kojim se baš i ne slaže. Naime, ona je oštri kritičar sistema obrazovanja u Rusiji i zalaže se za gej brakove, što je u zvaničnoj Moskvi nezamislivo.

”Rusija je dobra zemlja, ali samo za bogate porodice kao što je moja. Mnogi misle da mi je to otac Dimitrij omogućio, ali zaista nije tako: ne živim pod staklenim zvonom, ako nosim skupe stvari posuđujem ih od majke, a, recimo, moje naočare za sunce koštaju tri dolara i sam sam ih nabavila”, kaže ova poznata džetseterka čije fotografije pune i stranice zapadne štampe.

Sa ocem, inače, dugo nije razgovarala. Peskov je bio ljut što ne želi da studira u Moskvi, već u Parizu, ali su se, navodno, odnosi u poslednje vreme popravili. ”Ponekad odemo u bioskop, retko u neki restoran. Pare mi ne daje”, poručuje Liza. Navaljni, naravno, ne odustaje od optužbi.

”Suviše dobro zvuči kako je druga supruga Peskova sama obezbedila novac za kupovinu apartmana u elitnom delu Pariza sa četiri sobe, dnevnim boravkom, tri kupatila... Imovinu u Rusiji nije prodala, iako je tvrdila da jeste, a kao šef ruskog Centra za nauku i kulturu u Parizu, koji uz to još ne zna francuski, ne može toliko da zarađuje”.

Tatjana Navka je postala treća supruga portparola Kremlja početkom avgusta 2015. Olimpijska pobednica u umetničkom klizanju parova 2006, dvostruka svetska i trostruka evropska šampionka sa partnerom Romanom Kostomarovim, već je bila udata, za nekadašnjeg trenera Aleksandra Žulina, takođe prvaka sveta u plesu na ledu, s kojim je, dok je boravila u Americi, dobila sina Aleksandra. Ljubovala je i sa glumcem Maratom Barašovim i muzičarem Aleksejem Vorobjevim.

Nije baš da je bez novca i da je Peskov danas izdržava. Poseduje stan u Njujorku, na Menhetnu, vodila je gledani tv šou. Sa Peskovim se zabavljala dve godine pre svadbe koja je organizovana u Sočiju. To je i bio povod da Navaljni primeti kako Peskov na ruci nosi sat Ričard Mille RM 52-0, sa ugraviranom zlatnom lobanjom, koji vredi 37 miliona rublji, odnosno – skoro 634 000 dolara!

”To je poklon od Tanje na dan venčanja. Zaista, sat je veoma skup, ali je i jeftiniji od mnogih drugih. Ne znam šta bi to koga trebalo da zanima”, objašnjava Peskov. ”Takav sat može da nabavi samo neko ko se ilegalno obogatio. FBK je utvrdio da je luksuzan poklon iz ograničene serije od samo 30 komada. Doduše, dobijen je ispod cene u butiku Mille u Njujorku – plaćen je samo 620 000 dolara”, uporan je Navaljni, koji danas ponovo pita odakle Peskovu novac za stanove i druge ”neophodne” stvari kada je sam u koloni prihod Poreskoj upravi prijavio da zarađuje nešto preko devet

miliona rubalja, odnosno oko 154 000 dolara godišnje.

Kurir.rs/B.M.

Foto: Fonet EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR TV VESTI! SRBIJA NE ODUSTAJE OD MLADIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track