AMNESTI: Ukrajinski bataljon Ajdar počinio velike zločine u Luganskoj oblasti
Foto: Printscreen Yt

Plaćenici

AMNESTI: Ukrajinski bataljon Ajdar počinio velike zločine u Luganskoj oblasti

Planeta -
Amnesti internešenal navodi samo neke zločine - otmice, nelegalna hapšenja, prebijanja, iznuđivanje, otkupnine, pljačke - a to je samo deo zlodela tog privatnog plaćeničkog bataljona, saopštio MIP Rusije

MOSKVA - Ukrajinski bataljon Ajdar počinio je velike zločine Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, potvrdila je u izveštaju organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Ovaj izveštaj potvrđuje masovne zločine, u ovom slučaju ratne zločine, koje su rutinski i sistematski vršili pripadnici bataljona Ajdar, a koje tolerišu zakonodavni organi Ukrajine. Amnesti internešenal navodi samo neke zločine - otmice, nelegalna hapšenja, prebijanja, iznuđivanje - uključujući iznuđivanje otkupnine za oslobađanje zarobljenih Ukrajinaca i pljačke civila. U izveštaju se takođe konstatuje da je, uprkos propagande Kijeva i Zapada o patriotskom Ajdara, taj bataljon postao poznat po zločinima, zlodelima i neskrivenom razbojništvu", navodi se u saopštenju koje je Ministarstvo inostranih poslova Rusije objavilo povodom ovog izveštaja Amnesti internešenela.

Ajdar je privatni plaćenički bataljon koji finansiraju ukrajinski oligarsi.

Vlasti u Kijevu i predstavnici samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska potpisali su 5. septembra protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine, koji se do danas uglavnom poštuje .Ali, u pojedinim područjima, posebno u Donjecku i Marijupolju mogla se čuti sporadična vatra, navele su zapadne agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track