ANTONOV: Ukrajinu na ukidanje vanblokovskog statusa podstakao NATO
Foto: Printscreen

Sporna odluka

ANTONOV: Ukrajinu na ukidanje vanblokovskog statusa podstakao NATO

Planeta -
Ta odluka Vrhovne rade samo će pogoršati i bez toga komplikovanu situaciju, kaže zamenik ministra odbrane Rusije.

MOSKVA - Odluka ukrajinske skupštine o ukidanju vanblokovskog statusa Ukrajine je kontraproduktivna, izjavio je danas zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov, ističući da su na tu odluku Kijev podstakle zemlje NATO.

"Na takvu kontraproduktivnu odluku Kijev su podstakle zemlje NATO, pokušavajući da Ukrajinu pretvore u prvu liniju sukobljavanja sa Rusijom", rekao je Antonov, prenosi Interfaks.

Prema njegovim rečima, odluka o odustajanju od vanblokovskog statusa samo će pogoršati "i bez toga komplikovanu situaciju".

Antonov je rekao i da Rusija u svojim aktivnostima ne može da ne uzme u obzir odluku Kijeva.Vrhovna rada (skupština) Ukrajine na predlog predsednika Petra Porošenka 23. decembra usvojila je zakon koji predviđa odustajanje te zemlje od vanblokovskog statusa i zauzimanje kursa ka stupanju u NATO. Ukrajinske vlasti smatraju da status neutralnosti nije mogao da garantuje zemlji bezbednost, a Porošenko je više puta rekao da će odluku o stupanju Ukrajine u NATO donositi narod na referendumu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja