BRISEL: Ministri zasedaju o proširenju kvota za raspodelu izbeglica
Foto: Sjhutter

Sutra i samit lidera EU

BRISEL: Ministri zasedaju o proširenju kvota za raspodelu izbeglica

Planeta -
Nemačka podržava uvođenje obavezujućeg sistema kvota za raspodelu migranata za svaku državu, ali se istočne zemlje članice EU snažno protive tom planu

BRISEL - Ministri unutrašnjih poslova EU danas će se sastati u Briselu kako bi ponovo razmatrali proširenje kvota o raspodeli tražilaca azila širom 28 država članica. Sutra će na tu temu biti održan i samit lidera EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će učiniti sve da se problem raspoređivanja izbeglica reši konsenzusom, a ne jednostavnim nadglasavanjem partnera iz Evropske unije.

"Vredno je svakog truda da uradimo sve kako bismo mogli da odlučimo konsenzusom 28 država članica, pre nego kvalifikovanom većinom, o važnim pitanjima poput raspodele izbeglica", rekla je ona. Nemačka podržava uvođenje obavezujućeg sistema kvota za raspodelu izbeglica za svaku državu, ali se istočne zemlje članice EU snažno protive tom planu, podseća AP.

Četiri istočne članice EU - Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka - koje se protive fiksnim kvotama za prihvat migranata u zemlje Unije, saopštile su juče u Pragu da su rešene da sklope sporazum sa zapadnim partnerima o rešenju izbegličke krize.

"Svi koji smo se ovde sastali, apsolutno smo rešeni da danas dogovorimo zajednički stav", rekao je šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek, posle razgovora s mađarskim, poljskim i slovačkim kolegom u Pragu, dan pre ključnih pregovora ministara EU o izbegličkoj krizi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track