(FOTO I VIDEO) HAOS U PARIZU ZBOG ROHANIJA: Građani demonstrirali, polugola devojka visila s mosta
Foto: Reuters 28 1 2016

Kontroverzna poseta

(FOTO I VIDEO) HAOS U PARIZU ZBOG ROHANIJA: Građani demonstrirali, polugola devojka visila s mosta

Planeta -
Iranskog predsednika Hasana Rohanija je dočekao protest u Parizu zbog pogubljenja u Iranu dok je polugola žena iz feminističke organizacije Femen visila je na imitaciji omče s pariskog mosta pored velikog natpisa "Doborodošao, Rohani, dželatu slobode".

Francuska je danas dočekala iranskog predsednika Hasana Rohanija dogovorima o proizvodnji automobila i zalaganjem za jačanje trgovine pošto su Teheranu ukinute međunarodne sankcije posle postizanja o njegovom nuklearnom programu.

Agencija Asošiejted pres navodi i da su se nad istorijskom posetom Rohanija Parizu nadvili oblaci, pošto je Francuska, kako su rekli zvaničnici, tražila do drugih članica EU da razmotre nove sankcije Iranu zbog nedavnih raketnih proba.

Demonstracije zbog Rohanija Foto Reuters
Demonstracije zbog Rohanija Foto Reuters

Rohanija je dočekao i protest zbog pogubljenja u Iranu. Polugola žena iz feminističke organizacije Femen visila je na imitaciji omče s pariskog mosta pored velikog natpisa "Doborodošao, Rohani, dželatu slobode".

Iranski predsednik je juče stigao iz Rima, gde su postignuti trgovinski sporazumi vredni više milijardi evra, a jutros je dočekan u Palati invalida u kojoj se nalazi i Napoleonov grob. Francuski premijer Manuel Vals rekao je da dve zemlje treba da zaborave prethodne razmirice.

"Francuska je na raspolaganju Iranu. Iran može da računa na Francusku", rekao je Vals. Rohani je rekao da je njegova zemlja "povoljan teren" za obnovu trgovine istoka i zapada, i zajedno s Valsom se založio za prevazilaženje tenzija.

Protest članice Femena Foto Reuters
Protest članice Femena Foto Reuters

U govoru direktorima francuskih kompanija, Rohani je tražio da se radi na deblokiranju finansiranja obnavljanja trgovine pošto su ukinute sankcije Teheranu zbog nuklearnog programa. Ograničenja američkih banaka Iranu su, međutim, i dalje prepreka da mnoge evropske kompanije obnove poslovanje.

Kompanija Pežo-Sitroen najavila je zajednički poslovni poduhvat s iranskim Hodrom (Khodro) za pravljenje 200.000 vozila kod Teherana. Francuska železnička kompanija SNCF takođe je najavila sporazum s Iranom, dok se očekuje da i druge kompanije urade slično kasnije danas kada u prisustvu Rohanija i francuskog predsednika Fransoa Olanda bude potpisano oko 20 bilateralnih sporazuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track