GORI MORE, TOPE SE PLANINE: Ceo Balkan gori od tropskih vrućina
Foto: Fonet

Pakao na zemlji

GORI MORE, TOPE SE PLANINE: Ceo Balkan gori od tropskih vrućina

Planeta -
I sledeće sedmice biće veoma toplo, u Hrvatskoj od sredine sedmice još toplije

SARAJEVO, ZAGREB, PODGORICA - Područje Balkana i danas je na udaru tropskih vrućina, pa se stanovništvu preporučuje poseban oprez, pre svega onima koji žive u centru velikih gradova, gde je temperatura uvek za nekoliko stepeni viša u odnosu na zvaničnu.

Već u 7 jutros u Splitu je izmereno 30 stepeni, a sat kasnije ista temperatura bila je i u Rijeci i Dubrovniku. Meteoalarm je za celu Hrvatsku objavio crveno upozorenje sa razlogom: temperature u toj državi kreću se od 35 do 40 °C. I sledeće sedmice biće vruće - od sredine sedmice još toplije.

U Bosni i Hercegovini i danas tropski vruće sa temperaturama na pojedinim poodručjima od preko 40 stepeni Celzijusa. “Crveni” meteoalarm, koji upozorava na izuzetno opasno vreme, izdat je za područja Banjaluke, Prijedora, Foče, Višegrada, Mostara, Tuzle, Bihaća i Sarajeva. Meteorolozi predviđaju da će se visoke temperature zadržati I naredne sedmice i da će i noći biti veoma tople. Na vozače se apeluje da izbegavaju dnevne vožnje na duže relacije, a ukoliko ipak putu preporučuju im se češće pauze.

I u Crnoj Gori veoma toplo, a vrh tropskog talasa se, prema proceni meteorologa, može očekivati u utorak i sredu. Očekivane najviše temperature su od 30 stepeni na severu do 40 stepeni na jugu zemlje, koliko se očekuje da će biti i u Podgorici.

U naredna tri dana I Makedonija će biti na udaru visokih temperature koje će prelaziti 40 stepeni. Vlast i su upozorile stanovništvo da ne izlaze između 11 I 17 sati, te da vode računa o ishrani, ličnoj i higijeni namirnica.

Stručnjaci posebno upozoravaju na temperature vazduha u velikim gradovima, koje su uvek više za nekoliko stepeni od zvaničnih jer, kako kažu, gradovi proizvode efekat “toplotnih ostrva”, koji nastaju zbog upijanja sunčeve energije u betonskim površinama, zatim postojanja industrije, saobraćaja, ali I zbog hlađenja, odnosno grejanja. Gradovi nemaju dovoljno vegetacije, a ni vodenih površina koje bi uravnotežile temperature vazduha.

Prema rečima Maje Žuvele Aloise, stručnjaka za ekologiju u Centralnom institutu za meteorologiju I geodinamiku u Beču, što je grad veći, “toplotna ostrva” su veća i proširenija, a ako je grad kompaktan i bez vegetacije, “toplotno ostrvo” je izražajnije. U takvim sredinama opasnost od smrtnosti je veći, a stanovništvo je opterećeno što rezultira niskom random produktivnošću i većim ekonomskim posledicama, kaže ona.

Meteorolozi još upozoravaju da se temperatura vazduha meri u hladu meteorološke stanice I kada termometar u njoj pokaže 35 stepeni to praktično znači da je temperature na ulici za nekoliko stepeni viša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track