I SLOVENCI IH ODBILI: Hrvati zabrinuti ko uopšte dolazi na proslavu Oluje
Foto: Printscreen Youtube

Ne dolaze Amerikanci, Britanci i Mađari

I SLOVENCI IH ODBILI: Hrvati zabrinuti ko uopšte dolazi na proslavu Oluje

Planeta -
To je proslava posebnog tipa, gde vojna prisutnost Slovenije ne bi bila primerena, kazao je slovenački premijer Miro Cerar i dodao da je to za Sloevniju veoma osetljivo spoljnopolitičko pitanje

LJUBLJANA - Pripadnici slovenačke vojske neće učestvovati na vojnoj paradi u Zagrebu na godišnjicu vojne akcije "Oluja" 4. avgusta, odlučila je u četvrtak slovenačka vlada a prenosi slovenačka informativna agencija STA.

Slovenačka vlada je odlučila da neće poslati pripadnike vojske na paradu u Zagreb zbog toga što većina saveznika takođe neće učestvovati u tom događaju, a odluka za Ljubljanu predstavlja "osjetljivo spoljnopolitičko pitanje".

Poziv za učestvovanje slovenačkih vojnika na paradi predsedniku slovenačke vlade Miri Ceraru poslali su predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsednik Vlade Zoran Milanović.

Naime Slovenačko ministarstvo obrane u sredu je bilo potvrdilo da će Slovenci učestvovati s tri letelice tipa Pilatus i deset pripadnika vojske, podseća STA, koja piše da se vlada u međuvremenu očito predomislila.

Cerar je pojasnio da učestvovanje na paradi ne bi bilo primereno jer "Slovenija niti organizira vojne parade niti učestvuje u onima koje drugi organizuju".

On je rekao kako je nastao nesporazum jer je prva informacija bila da će parada u Zagrebu biti u okviru NATO-a, a kasnije se pokazalo da to nije tačno.

"To je proslava posebnog tipa, gde vojna prisutnost Slovenije ne bi bila primerena", kazao je Cerar, kako prenosi STA.

"Budući da na paradi neće učestvovati ni neke druge savezničke države, SAD, Velika Britanija ili Mađarska", nema razloga da na njoj učestvuje Slovenija sa svojom vojskom", izjavio je novinarima slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track