KRVAVA EGIPATSKA GODIŠNJICA: Snajperom upucali mladu majku na ulici
Foto: Profimedia

Na današnji dan svrgnut Mubarak

KRVAVA EGIPATSKA GODIŠNJICA: Snajperom upucali mladu majku na ulici

Planeta -
Šaima el Sabah (34) ubijena na dan obeležavanja revolucije iz 2011. dok su se istovremeno islamisti sukobili s policijom

KAIRO - Egipćanku Šaimu el Sabah (34), majku petogodišnjeg deteta, upucali su snajperom dok je mirno protestvovala na ulicama Kaira na dan obeležavanja godišnjice smene nekadašnjeg lidera Hosnija Mubaraka, svrgnutog 2011.El Sabahova je kao pristalica levičarske partije Socijalistička narodna alijansa, formirane neposredno nakon odlaska Mubaraka, šetala sa ostalim članovima prema trgu Tahrir kako bi postavila venac cveća na spomenik u znak sećanja na revoluciju. Međutim, pogođena je hicem snajpera u glavu, što su zabeležili brojni fotografi, pa je ta potresna scena obišla svet. Njena smrt izazvala je ogromno nezadovoljstvo, pogotovo pristalica njene stranke, a egipatski premijer Ibrahim Mahlab najavio je da će odgovorni za taj zločin morati da plate.

Inače, vlasti navode da za ubistvo aktivistkinje nisu krivi pripadnici policije, već islamisti s kojima su se organi reda obračunavali na ulicama Kaira u trenutku mirne šetnje El Sabahove. Naime, sledbenici Muslimanskog bratstva, organizacije koja podržava Mubaraka, ali i njegovog naslednika Muhameda Morsija, svrgnutog 2013, takođe su izašli na ulice glavnog egipatskog grada i tražili promenu vlasti i odlazak nekadašnjeg generala, a sadašnjeg predsednika Abdela Fataha el Sisija.

Ubrzo je došlo do žestokih sukoba u kojima je stradalo 10 ljudi, a u eksplozijama bombi povređena su i dva policajca. Bilo je dramatično i u Aleksandriji, gde je organizovan manji protest Muslimanskog bratstva koji je eskalirao u okršaje s policijom. U njima je poginuo jedan demonstrant, dok je desetak povređeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track