LETONIJA MOLI NATO Rinkevič: Branite nas sve dok su nam Rusi komšije!
Foto: Nato.int

traže zaštitu

LETONIJA MOLI NATO Rinkevič: Branite nas sve dok su nam Rusi komšije!

Planeta -
VAŠINGTON - Istočnoevropske zemlje zatražile su od NATO da rasporedi dodatne snage koje bi mogle da započnu borbu protiv ruskih snaga bez zvaničnog odobrenja iz sedišta Severnoatlantske alijanse, izjavio je šef letonske diplomatije Edgard Rinkevič

On je u intervjuu za "Vašington post" rekao da Letonija i njeni susedi žele od NATO-a "veoma jasnu i snažnu poruku" koja bi baltičke zemlje uverila da će im Alijansa nuditi zaštitu "dokle god je potrebno, dokle god imamo takvog suseda", preneo je sajt RT.

Rinkevič je zatražio više vojnika NATO na terenu, dok se trenutno u njegovoj zemlji nalazi 100 vojnika Alijanse, i dodao je da bi u baltičkim zemljama takođe trebalo da bude raspoređena vojna oprema poput tenkova. Razlog za militarizaciju Letonije je, prema rečima Rinkeviča, "stvarna potreba da se zemlja odbrani" pre dolaska kompletnih snaga NATO-a.

NATO i Rusija su 1994. sklopili sporazum koji zabranjuje da Alijansa za stalno raspoređuje "značajnije snage" u istočnoj Evropi, a NATO trenuto rotira trupe raspoređene u blizini ruskih granica, čime sporazum nije zvanično prekršen, ali bi Moskva mogla da prestane da se pravi da to ne vidi ukoliko se nastavi nagomilavanje trupa Alijanse u blizini ruskih granica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track