MUDIS UPOZORAVA SKEPTIKE: Grčka bi bankrotirala da nije usvojila mere štednje
Foto: Reuters

Iz ugla stručnjaka

MUDIS UPOZORAVA SKEPTIKE: Grčka bi bankrotirala da nije usvojila mere štednje

Planeta -
Sad ministri finansija evrozone mogu da započnu pregovore o trećem paketu pomoći za Atinu, navodi američka bonitetna agencija

NJUJORK - Usvajanjem novih mera štednje Grčka je izbegla nekontrolisani bankrot i potencijalni izlazak iz evrozone, ali rizik ostaje s obzirom na značajan skepticizam unutar države vezano za uslove paketa pomoći, upozorila je danas američka bonitetna agencija Mudis.

Usvajanje novih ekonomskih mera od strane grčkog parlamenta je otvorilo put ministrima finansija evrozone za početak pregovora o trećem paketu pomoći za Grčku u vrednosti od preko 85 milijardi evra za naredne tri godine, navodi Mudis, a prenosi američka agencija Asošiejted pres (AP).

Mudis je, međutim, ukazao da, "sudeći po poslednjim događajima i dubokim ekonomskim reformama i socijalnoj podeljenosti u društvu, postoji visoka neizvesnost povodom kapaciteta grčkih vlasti za dostizanje dogovorenih ciljeva i poštovanja uslova kreditora".

Aleksis Cipras sluša diskusiju u parlamentu (Foto: Reuters)
Aleksis Cipras sluša diskusiju u parlamentu (Foto: Reuters)

Grčki parlament podržao je rano jutros predlog zakona o hitnim merama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom (ESM), javile su agencije. Za predložene mere glasalo je 229 poslanika, 64 je bilo protiv, a šestoro uzdržano.

Među merama o kojima su se grčki poslanici izjašnjavali su: podizanje poreza na dodatu vrednost (PDV), nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, smanjenje nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže, reforma tržišta rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track