NEĆE DA IM GINU RUSI: Deputat traži da Moskva napravi svoju Legiju stranaca i pošalje je na ISIL
Foto: Reuters

Strategija

NEĆE DA IM GINU RUSI: Deputat traži da Moskva napravi svoju Legiju stranaca i pošalje je na ISIL

Planeta -
Romah Hudjakov veruje da bi ruska Legija stranaca, stvorena po uzoru na francusku, bila garant stabilnosti srednje Azije i kaže da i SAD šalju plaćenike u žarišta kad ne mogu da pošalju redovnu vojsku

MOSKVA - Poslanik Državne dume iz frakcije Liberalno-demokratske partije Rusije Roman Hudjakov obratio se Ministartvu odbrane i Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti sa predlogom da se razmotri mogućnost da Ruska armija formira vojnu jedinicu koja bi se sastojala od stranaca, po uzoru na francusku Legiju stranaca, objavio je list Izvestija.

Hudjakov veruje da bi ruska Legija stranaca mogla da postane garant stabilnosti na teritoriji srednje Azije i odgovor na moguću agresiju "Islamskog kalifata" u ovom regionu.

Izvestija podseća da je ISIL već pretio Rusiji: kako javljaju neki izvori, komandant Omar al Šišani namerava da digne ustanak u Rusiji, a takođe se govori i o napadu terorista ISIL preko Avganistana na zemlje centralne Azije.

Hudjakov smatra da bi ova Legija stranaca bi bila u stanju da se izbori sa teroristima do njihovog pojavljivanja na teritoriji Rusije i da bi omogućila da se snage stranog kontingenta, a ne ruska armija, uhvate u koštac sa vojnim izazovima. Kako je poznato, među više od 40 hiljada vojnika u sastavu Legije stranaca ima vojnika po ugovoru iz 136 zemalja koji su često učestvovali u vojnim sukobima van granica Francuske.

Roman Hodjakov (Foto: Wikipedia)
Roman Hodjakov (Foto: Wikipedia)

On predlaže da plate stranih legionara budu na nivou plate aktivnih vojnika ruske armije i da im se da mogućnost da posle šest godina službe po ugovoru dobiju državljanstvo.

"Nijedan Francuz ne gine u ratu. A zbog čega bi naši vojnici morali da ginu? Dužni smo da na ovaj ili onaj način odgovorimo na izazove savremenog sveta - to je povezano sa globalnom bezbednošću i terorističkim pretnjama", rekao je Hudjakov.

"Ne možemo da dozvolimo sebi da zatvaramo oči pred tim da fanatici iz ISIL već sada govore o ekspanziji u Srednju Aziju i Rusiju, već smo dužni da ih zaustavimo van granica i i po mogućnosti bez učešća ruske armije. Strani legion bi se izborio sa postavljenim zadatkom", dodao je.

Hudjakov: I SAD šalju privatne vojne kompanije kad ne mogu zvanično da pošalju vojsku (Foto: AP)
Hudjakov: I SAD šalju privatne vojne kompanije kad ne mogu zvanično da pošalju vojsku (Foto: AP)

Hudjakov smatra da je Rusiji neophodana realizacija ovog vojnog projekta u uslovima hibridnog rata koji vodi SAD.

"SAD se ponašaju drsko i neprincipijelno. Šalju svoje privatne vojne kompanije kada ne mogu zvanično da pošalju vojsku. Rat traje, a vlada navodno nema veze s tim. U takvim uslovima se mora oštrije delovati, po njihovim pravilima ", rekao je deputat.

U Ministarstvu odbrane nisu mogli da prokomentarišu ovu inicijativu, a glavni urednik lista Narodna odbrana Igor Korotčenko smatra da bi formiranje takve vojne strukture ojačalo stabilnost regiona Srednje Azije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja