PLJUŠTE POHVALE! Engleski mediji sa ODUŠEVLJENJEM pišu o arhitektonskom projektu u Surčinu: Srbija dobija remek delo od stadiona!
Foto: Ministarstvo finansija, Printscreen/Daily Mail, Printscreen/Sun

VELIČANSTVENO

PLJUŠTE POHVALE! Engleski mediji sa ODUŠEVLJENJEM pišu o arhitektonskom projektu u Surčinu: Srbija dobija remek delo od stadiona!

Fudbal -

Engleski "Dejli mejl" veoma pohvalno piše o planu Srbije da izgradi Nacionalni stadion.

- Srbija je otkrila novi ambiciozni plan da izgradi remek-delo od fudbalskog stadiona. Biće to prvi stadion sa elementima "bašte" ili "vrta", jer će imati i drveće i zelenilo. Predstavljen je veličanstven plan za izgradnju stadiona na periferiji srpske prestonice, Beograda, koji se može pohvaliti novim dizajnom, koji uključuje ekološki pristup - navedeno je u tekstu engleskih novinara.

Nacionalni Stadion
foto: Printscreen/Daily Mail

"Dejli mejl" je preneo plan da stadion ima 52.000 sedećih mesta, da će se na tri nivoa prostirati drveće, žbunje i da svi projekti podrazumevaju prikladno nazvani dizajn "bašte".

Izgradnja je simbolično počela polaganjem kamena temeljca u sredu, 1. maja u Surčinu, a očekuje se da stadion bude završen do decembra 2026, nakon završetka sledećeg Svetskog prvenstva u fudbalu. Nakon toga, Srbija će se pripremati za organizaciju domaćinstva finala Lige Evrope 2028, najavio je predsednilk Srbije Aleksandar Vučić.

Nacionalni Stadion, Aleskandar Vučić
foto: Video plus

- Arhitektonski dizajn pokazuje da će stadion biti na četiri prstenova i da će biti podržan "kablovima" i ukrašen stotinama stabala drveća, koji pruža futuristički izgled bašte. U ovom trenutku, Srbija većinu utakmica igra na stadionu Crvene zvezde '"ajko Mitić" u Beogradu, sa kog će se preseliti u svoj novi dom - navedeno je u tekstu engleskog portala.

Pogledajte kako će izgledati Nacionalni stadion Srbije:

1 / 9 Foto: Ministarstvo finansija

Takođe, i taj medij prenosi odluku da ime Nacionalnog stadiona tek da bude određeno, kao i da će spoljašnost stadiona biti prostor na kojem će biti otvoreni restorani, parkovi, centar za vodene sportove, tereni za golf i drugi sadržaji koji će pružiti posetiocima sjajno iskustvo.

Nacionalni Stadion, Aleskandar Vučić
foto: Petar Aleksić

Dizajn srpskog Nacionalnog stadiona osmislio je španski studio "Fenvik Iribaren", koji je bio autor tri stadiona za Svetsko prvenstvo u Kataru, uključujući i dotad neviđeni stadion 974, koji je nazivan i "Stadion od kontejnera".

THE SUN

Revolucionarni stadion "Orlova"

Nacionalni stadion
foto: Printscreen The Sun

Reči hvale za Nacionalni fudbalski stadion u Surčinu imao je i čuveni britanski tabloid "The Sun", koji je takođe obavestio o tom arhitektonskom remek-delu.

- Reprezentacija Srbije će u narednih nekoliko godina imati revolucionarni novi dom - ovom rečenicom počinje tekst u popularnom britanskom listu koji je objavio fotografje i detaljno opisao kako će izgledati budući Nacionalni stadion u Srbiji.

- Danas je veliki dan za fudbal i dan kada bi svi trebalo da se radujemo. Dobićemo velelepno zdanje, stadion koji će u narednom periodu biti među tri najlepša stadiona na svetu - citirane su u tekstu reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Kurir sport/Mondo/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track