ORBAN: Podržite predlog da upotrebimo vojsku na granici
Foto: Reuters Sep 2015

Mađarski premijer apelovao na parlament

ORBAN: Podržite predlog da upotrebimo vojsku na granici

Planeta -
Prema rečima mađarskog premijera Viktora Orbana, Mađarska se bori na dva fronta i dok štiti granice mora da se bori protiv "kratkovide evropske politike"

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je danas parlament da podrži vladin predlog da se vojska upotrebi na zaštiti mađarske granice i poručio da Mađarska u izbegličkoj krizi ima odgovornost da zaštiti Evropsku uniju.

"Mađarska je počasni član velike evropske porodice hiljadama godina i iz istorijske i moralne odgovornosti mora da zaštiti Evropu. Kada Mađarska štiti svoje granice, ona takođe štiti Evropu", rekao je Orban u mađarskom parlamentu, a javila agencija MTI.

Prema njegovim rečima, Mađarska se bori na dva fronta i dok štiti granice mora da se bori protiv "kratkovide evropske politike".

"Dok Evropa nije u stanju da zaštiti svoje spoljne granice, nove unutrašnje granice EU se zatvaraju jedna za drugom", primetio je Orban, navodi MTI.

Prema njegovim rečima, predložene kvote od strane Brisela nisu "evropski akcioni plan", jer prvo granice moraju biti zaštićene, a talas izbeglica zaustavljen. Zato je Orban pozvao sve mađarske parlamentarne partije, uoči glasanja o vladinom predlogu da se upotrebi vojska na zaštiti mađarske granice, da podrže vladu u njenim naporima, navodi Rojters.

Rojters dodaje da će zemlje EU biti primorane da se zaštite od "masovne migracije" dok "ne iskuju jedinstven stav o tom problemu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track