OSVETILI MU SE JER JE BLAG PREMA MIGRANTIMA: Hakeri ukrali elektronsku poštu češkog premijera
Foto: Reuters

Sajber napad

OSVETILI MU SE JER JE BLAG PREMA MIGRANTIMA: Hakeri ukrali elektronsku poštu češkog premijera

Planeta -
Zbog odmerenog stava prema izbeglicama i islamu Bohuslav Sobotka danas je ponovo bio meta napada hakera, koji su ovog puta upali u njegovu elektronsku poštu i objavili neke mejlove i privatne i državne na ksenofobnom sajtu Vajt medija.

"Ne mogu za sada da potvrdim da su mejlovi autentični. Stvar proveravamo i rešavamo je sa policijom", kazao je za onlajn Pravo portparol češke vlade Martin Ajrer.

Na ekstremističkom sajtu hakeri su objavili oko 80 mejlova: i one koje je pisao premijer Sobotka i one koje su pisali njemu, privatno ali i službeno i razni češki zvaničnici, između ostalog o izbegličkoj krizi, lokalnim stranačkim temama, sastavljanju koalicione vlade 2013. godine a takođe i privatnu Sobotkinu prepisku s bankom oko kredita za stan.

Prepisku su hakeri ukrali sa privatne adrese češkog premijera, a njegov portparol potvrdio je da je Sobotka zadržao privatnu elektronsku adresu bez posebnog obezbeđenja na popularnom češkom pretraživaču Seznam.cz.

"Odbijam mogućnost da je neko probio naše obezbeđenje. To bismo znali. Verovatno je neko otkrio šifru, možda je bila suviše jednostavna. a možda su hakeri upotrebili virus", kazala je za Lidove novini portparol češkog pretraživača Seznam.cz Tereza Zatloukalova.

Pre 14 dana hakeri su upali na premijerov nalog na Tviteru i sedam sati neometano pod njegovim imenom tvitovali poruke mržnje protiv izbeglica i delili ekstremističke tekstove sa neonacističkih portala.

"Izbeglice su armija u invaziji. Ono par žena među njima, to su majke budućih terorista. Svakoga ko im pomaže na giljotinu", poručili su pred božićne praznike hakeri pretvarajući se da je to tvit premijera Sobotke, inače poznatog po tome što pokušava da smiri populističke strasti i govor mržnje drugih čeških zvaničnika prema izbeglicama i muslimanima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja