AFERA FOLKSVAGEN: Švajcarska zabranjuje prodaju 180.000 narodnjaka
Foto: Reuters Sep 2015

Pukli

AFERA FOLKSVAGEN: Švajcarska zabranjuje prodaju 180.000 narodnjaka

Planeta -
Vlast u Švajcarskoj je preduzela mere zabrane uvoza dizel automobila proizvedenih od strane Folksvagen kompanije, uključujući Škoda i Seat vozila, zbog skandala sa emisijom štetnih gasova

Švajcarska zabranjuje uvoz i prodaju Folksvagenovih automobila sa dizel motorom koji su povezani sa "prevarom" u kojoj su u dizel-motorima, čak 11 miliona njihovih automobila širom sveta, ugradili poseban softver kojim se lažiraju podaci o emisiji štetnih gasova u atmosferu.

Švajcarske vlasti su izjavile da se svi modeli Folksvagena sa dizel motorom sumnjiče za moguće varanje na testovima za emisiju štetnih gasova. Takođe, Švajcarska će zabraniti prodaju Škoda i Seat automobila.

Sve u svemu, zbog ovog poteza biće zabranjena prodaja 180.000 automobila, koji još uvek nisu prodati ili registrovani u Švajcarskoj. Automobili koji su već prodati i registrovani neće biti zahvaćeni ovom odlukom.

Tomas Rohbrak, izaslanik Švajcarskog federalnog zavoda za putovanja, je najavio da će se ova zabrana primeniti na sve automobile sa dizel motorima u "euro 5" kategoriji. Ova zabrane se ne odnose na automobile koji se sada proizvode sa "euro 6" motorima, koji bi trebalo da se proizvedu po najnovijim i najrigoroznijim standardima Evropske Unije. Rohbrak je rekao da će ova zabrana uticati na vozila koja imaju 1,2l; 1,6l i 2,0l dizel motore.

(The Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track