PUTIN I ERDOGAN NA VEZI: Posle telefonskog razgovora dogovorili sastanak oči u oči
Foto: AP

Razgovor trajao 40 minuta

PUTIN I ERDOGAN NA VEZI: Posle telefonskog razgovora dogovorili sastanak oči u oči

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan su u telefonskom razgovoru, koji je trajao 40 minuta, izrazili odlučnost da ožive međusobne odnose i da se bore protiv terorizma, saopštila je kancelarija turskog predsednika.

U prvom direktnom razgovoru dvojice lidera od obaranja ruskog aviona iznad tursko-sirijske granice, novembra prošle godine, dogovoren je sastanak "oči u oči", navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Putin i Erdogan su tokom tog razgovora istakli da je potrebno preduzeti neophodne korake da bi se oživeli rusko-turski odnosi. Dva predsednika razgovarala su o normalizaciji odnosa među državama i naglasili važnost bilateralne saradnje, navodi se u saopštenju.

Telefonski razgovor je održan pošto je Erdogan u pismu Putinu u ponedeljak izrazio željenje zbog turskog obaranja ruskog borbenog aviona SU 24.

Razgovor dvojice predsednika je bio ranije zakazan, a dolazi samo nekoliko sati posle terorističkog napada na aerodromu Ataturk u Istanbulu u kome je poginula 41 osoba, a povređeno 239.

Poslednji put lideri dveju zemalja razgovarali u novembru prošle godine na samitu "velike dvadesetorke" u turskom gradu Antalija.

Bukvalno nekoliko dana posle ovog sastanka, turski borbeni avion oborio je nad Sirijom ruskog bombardera Su-24. Turski predsednik Erdogan odmah posle incidenta pokušao je da nazove Putina, ali mu on nije odgovorio.

(Tanjug/rs-sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track