ROGOZIN PRIZNAO DA JE MOSKVA NADMUDRILA PARIZ:: Još smo i zaradili od neisporučenih Mistrala!
Foto: AP

Šok!

ROGOZIN PRIZNAO DA JE MOSKVA NADMUDRILA PARIZ:: Još smo i zaradili od neisporučenih Mistrala!

Planeta -
Potpredsednik ruske vlade izjavio je danas da je kompenzacija koju je Francuska isplatila Rusiji zbog neisporučivanja nosača helikoptera Mistral tri puta nadmašila troškove koje je Rusija platila za izgradnju brodova.

"Ako uporedimo u rubljama iznos koji je Rusija platila i kompenzaciju koju smo dobili od Francuske, vidimo da su oni platili tri puta više", rekao je Rogozin za ruski kanal 24.

Potpredsednik ruske vlade istakao je da je njegova zemlja ove godine rešila nekoliko veoma komplikovanih pravnih slučajeva, među kojima je bio i slučaj neisporučenih nosača helikoptera.

"Rešili smo slučaj Mistrala na najbolji mogući način, čak smo i zaradili od njih. Novac koji smo dobili od Francuske značajna je stavka u ruskom budžetu, ali ne utiče najbolje na dobre odnose između Rusije i Francuske", rekao je.

Ugovor o kupoprodaji Mistrala vredan 1,2 milijarde evra, koji je potpisala francuska kompanija DCNS/STX sa ruskom vojnom izvoznom korporacijom Rosoboroneskprt 2011. godine, predviđao je isporuku dva francuska nosača helikoptera Rusiji - jedan 2014, a drugi 2015. godine. Pariz je, međutim, u novembru prošle godine doneo odluku da ugovor zamrzne pošto je Zapad nametnuo Moskvi sankcije, optuživši je za aneksiju Krima i pružanje podrške proruskim aktivistima na istoku Ukrajine.

Posle dugih pregovora, dve zemlje su postigle dogovor o konačnom raskidu ugovora, a Francuska je isplatila Rusiji oko 950 miliona evra, uključujući i ruski avans od 900 miliona evra. Rusija je dobila novac i opremu koju je ugradila u nosač helikoptera, dok je Francuska dobila mogućnost da raspolaže brodovima po svom nahođenju.

Ruski mediji javili su posle isplate penala da je Francuska pokrila sve troškove koje je Rusija imala vezane za Mistrale, a francuski mediji izvestili su da je 949 miliona evra isplaćeno Rusiji zbog nepoštovanja ugovora, dok je konačna suma koju je francuska isplatila premašila milijardu evra.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track