(VIDEO) DRAMA NA PISTI: Avion ostao bez točkova, sleteo na stomak!
Foto: Printscreen Theaviationist.com

Stradao muzejski primerak

(VIDEO) DRAMA NA PISTI: Avion ostao bez točkova, sleteo na stomak!

Planeta -

Poslednji primerak aviona 'si viksen' doživeo je juče kvar na sistemu za spuštanje točkova zbog čega je pilot morao da sleti 'na trbuh', pri čemu je došlo i do požara na avionu.

Sletanje poslednjeg "si viksena", koga posade i tehničari zovu 'foksi lejdi', snimio je prolaznik pored piste u Samersetu.

Na snimku se jasno vidi kako avion sleće bez točkova i kako pilot izbacuje krov kabine kako bi lakše mogao da izađe. U jednom trenutku avion obavija plamen.

Požar je vrlo brzo ugašen, a hitne službe su pritekle u pomoć pilotu, koji je preživeo ovo dramatično sletanje i to bez poijedne povrede. Za sada nije poznato koliko je oštećenje na avionui hoće li moći ponovno da leti.

Si Viksen avioni bili su prvi britanski dvosedi koji su probili brzinu zvuka, a u aktivnoj su službi od 1959. godine. Bili su ponos britanskog mornaričkog vazduhoplovstva, ali nikada nisu bili u ratnim dejstvima, jer su imali ozbiljne tehničke probleme.

Od 145 proizvedenih aviona, čak 54 je izgubljeno u nesrećama, između ostalog zbog probušenih guma, razbijenih staakla na kabini i problema sa motorima. U jednom slučaju čak je slučajno ispuštena manevarska bomba pored ostrva Gan. Prototip ovog avionaučestvovao je u nesreći na aeromitingu u Fanrborou 1952., kada su poginuli pilot i 29 putnika.

(theaviationist.com)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠMAR! Avion pada na automobile, a oni zaglavljeni u koloni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track