(VIDEO) PUTIN: Ne mogu da se prepričaju te uvrede i laži kojima u svetu blate Rusiju
Foto: Printscreen Yt

Predsednik Rusije u žiži javnosti

(VIDEO) PUTIN: Ne mogu da se prepričaju te uvrede i laži kojima u svetu blate Rusiju

Planeta -
Proslava Dana pobede 9. maja u Moskvi pokazaće jedinstvo ruskog naroda pred blaćenjem u međunarodnoj areni, izjavio predsednik Rusije na sastanku organizacionog komiteta
1 / 5 Foto: Printscreen Yt

MOSKVA - Rusija se sprema za spektakularnu proslavu 70. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, kako Rusi vole da zovu Drugi svetski rat, i predsednik Vladimir Putin upozorio je danas na sastanku sa organizacionim komitetom te proslave da mnogi strani političari pokušavaju da preprave i falsifikuju istoriju Drugog svetskog rata da bi podrili autoritet Rusije u međunarodnoj areni.

http://www.youtube.com/watch?v=yHrNVgpw5F8

Nedavni pokušaji da se prekroji istorija Drugog svetskog rata i uloga Rusije u njemu nisu ništa drugo nego cinične laži čiji je cilj da se naša zemlja liši statusa pobednika, izjavio je na ovom sastanku Putin, inače predsednik ovog komiteta.

On je rekao da "uvredljivo blaćenje čitave generacije ljudi koji su dali sve što su imali za ovu pobedu i koji su se borili za mir u svetu ima za cilj da naruši vlast i moralni autoritet moderne Rusije i liši je statusa pobedničke zemlje uz sve međunarodne pravne posledice koje iz toga proizlaze".

"Čovek, ponekad, nema srca da prepriča sve te besramne zaključke koji nemaju nikakve veze sa istinom", kazao je ruski predsednik.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Zato organizacioni komitet, odgovoran za pripremu proslave, mora da brani istinu o ulozi i doprinosu Sovjetskog Saveza u pobedi, što zahteva angažman građana u raznim regionima, kazao je Putin i posebno je naglasio ulogu koju veterani Drugog svetskog rata moraju da imaju u ovom događaju, koji će biti obeležen u Moskvi na Dan pobede, 9. maj.

"Ovo nije običan praznik, ovo je praznik koji slavi ceo svet", podsetio je predsednik Rusije članove organizacionog komiteta.

Dolazak na paradu potvrdilo je 26 predsednika država, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na ovom sastanku, prenosi Itar-Tass. Izvestija piše da se očekuje dolazak najviših zvaničnika Tadžikistana, Belorusije, Kazahstana, Jermenije, Azarbejdžana, Kirgizije, Kine, Vijetnama, Severne Koreje, Holandije, Grčke, Egipta i Izraela. Dolaze i neki poslanici Vrhovne rade Ukrajine, kao i samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska.

Predsednik Francuske Fransoa Oland za sada nije odgovorio na poziv. Ranije se saznalo da kancelarka Nemačke Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Donald Tusk neće doputovati 9. maja u Moskvu. Kako je izjavio zvanični predstavnik Vlade Nemačke Štefan Zajbert, umesto toga Merkelova i Putin će 10. maja zajedno položiti vence na Grob Neznanog junaka u Moskvi.

Konačna informacija o visokim gostima biće objavljena krajem marta.

U međuvremenu, ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je Rusija pozvala 16 vojnih jedinica "iz prijateljskih zemalja, kao i članica antihitlerovske koalicije".

"Devet zemalja je potvrdilo učešće", kazao je on, dodavši da Rusija čeka odgovor od još pet zemalja, dok su dve zemlje, kako je naveo, odbile da učestvuju u paradi .Šojgu je dodao da rusko Ministarstvo odbrane namerava da pozove ministre odbrane iz 26 zemalja, zaključuje ruska agencija."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track